Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vrijednost izvoza iz slobodne zone Visoko dostigla je 243,8 miliona maraka

Uprkos brojnim problemima s kojim se suočavaju, slobodne zone u BiH pokazale su ekonomsku opravdanost. Barem tako tvrde u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je državnoj vladi uputilo izvješće o poslovanju četiriju slobodnih zona, koliko ih je trenutačno aktivno u zemlji.

Slobodne zone su područja u kojima se omogućava promet koji je neopterećen raznim carinskim i drugim davanjima, pa su upravo zbog toga i zanimljive poslodavcima i svima koji se bave proizvodnjom, te uvozom i izvozom određenih roba. Osim što omogućavaju zapošljavanje velikog broja radnika slobodne zone su od strane ekonomista i biznismena prepoznate kao predvodnici industrijskog i uopće gospodarskog razvoja BiH. Podaci za prošlu godinu još se zbrajaju, a posljednje informacije s kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, govore da je najveća aktivnost slobodnih carinskih zona Visoko i Vogošća. Vrijednost izvoza iz slobodne zone Visoko u 2008. godini dostigla je 243,8 miliona maraka, dok je na domaće tržište upućeno roba vrijednih nešto više od 3,9 miliona KM.

Ukupno je u slobodnoj zoni Visoko proizvedeno roba u vrijednosti od 247,8 miliona maraka. Ekonomska opravdanost je sasvim očita, jer je preko 83 miliona maraka veće vrijednost izvoza iz slobodnih zona u odnosu na uvoz roba. Slobodna zona Hercegovina u Mostaru bila je mjesto proizvodnje roba u ukupnoj vrijednosti 90,2 miliona maraka. Oko 49 miliona KM proizvoda upućeno je na inozemno tržište, a ostatak u BiH. Istodobno je u jedinu hercegovačku slobodnu zonu uvezeno roba u iznosu od 50,6 miliona maraka, dok je vrijednost robe unesene s domaćeg tržišta oko 108,3 miliona KM.

Prednost slobodnih zona najbolje je iskoristila kompanija Prevent cutting iz Visokog, ali i Vitex, Prevent leather i Dallas BH. Svi oni posluju u visočkoj slobodnoj zoni. Od ostalih zona, najviše se izdvajaju Volkswagen i Auto line, koji djeluju unutar slobodne zone u Vogošći, te Fen u Lukavcu. Sve ove kompanije uvoze, izvoze ili proizvode robe u milijunskim iznosima. Unatoč financijskoj krizi sve ove tvrtke posluju izuzetno pozitivno.