Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SUŠIĆ ZVANIČNO PREDSTAVLJEN KAO NOVI BH SELEKTOR

U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavljen novi selektor bh. reprezentacije Safet Sušić.

Bosanskohercegovački nogometni as je u prvoj pres-konferenciji, rekordnoj po broju novinara i fotoreportera, izjavio da je počašćen mjestom selektora i da se nada podršci javnosti.

Odbacio je mogućnost da Blaž Slišković preuzme mjesto pomoćnog trenera, iako je to bila njegova prva želja.

“Već sam izjavio da bih za pomoćnika želio neko zvučno ime, a to je svakako Blaž Slišković. Pokušao sam da razgovaram s njim, ali on nije odgovarao na pozive. Za mene je to dovoljan znak da nije zainteresiran i da se trebamo okrenuti drugim rješenjima. Time je završena svaka priča o njegovom angažmanu”, rekao je Sušić, koji je pojasnio da će mu prvi pomoćnik najvjerovatnije biti Borče Sredojević.

Selektor BiH je naglasio da vjeruje u dobar rezultat u kvalifikacijama za EP, ali da će mu za to trebati mnogo više kvalitetnih igrača nego što je nastupalo u dosadašnjim utakmicama.

“Za odlazak na evropsko prvenstvo trebamo imati kvalitetnu ekipu s najmanje 18 vrhunskih igrača. Mi to u ovom trenutku nemamo”, izjavio je Sušić, naglašavajući da će pokušati da u reprezentaciju vrati igrače koji nisu nastupali u prethodnim kvalifikacijama, prvenstveno Salihamidžića i Papca.

“Mislim da Salihamidžić može još mnogo da pruži za reprezentaciju. Razgovarat ću s njim i pokušati da ga vratim u ekipu. Isti slučaj je i s Papcem”, dodao je Sušić.

Naglasio je da će već sredinom januara otputovati u Njemačku, a zatim i Francusku, gdje će pratiti nastupe bh. reprezentativaca u Wolfsburgu, Hoffenheimu i Montpellieru. Također će obići i bh. klubove te prisustvovati utakmicama Premijer lige BiH kako bi se uvjerio u kvalitet igrača koji nastupaju u domaćem prvenstvu.

“Sigurno je da najkvalitetniji igrači nastupaju u evropskim klubovima. No, moguće je da se i u bh. klubovima pojavi vanserijski igrač. Imam dovoljno vremena do početka kvalifikacija da se uvjerim u mogućnost svih potencijalnih reprezentativaca”, izjavio je Sušić.

(Fena)