Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Goran Bregović nakon 20 godina u Visokom, povod pozorišna predstava “Žaba”

U Visokom je večeras pred prepunim gledalištem odigrana veoma uspješna pozorišna predstava “Žaba”. Radi se o predstavi u izvedbi Kamernog teatara 55 iz Sarajeva. Predstavu je po tekstu Dubravka Mihanovića iz Zagreba režirao Elmir Jukić. Igraju Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Senad Bašić i Moamer Kasumović.
Priča je to o post-ratnoj sadašnjosti, o ljudima u kolicima koji boluju od PTSP-a, o premladim penzionerima, o neprijavljenim kalašnjikovima i minobacačima u ostavama vaših komšija, o mladim ljudima bez posla, o liječenim alkoholičarima i razorenim brakovima.

Zeko je bivši demobilisani borac, koji boluje od PTSP-a i vlasnik je brijačnice na periferiji grada. Njegov brat ima problematičan brak, a i voli popiti i prokockati. Grga, prijatelj koji navrati u brijačnicu svako malo, vozač je taksija i ima nefunkcionalan odnos s bitno mlađom djevojkom od sebe.Zeko, koji je nasilnik, raskinuo je odnos sa svojom ženom i kćeri, i nakon žustrog razgovora sa svojim prijateljima ostaje sam u svojoj brijačnici, sa iz rata sačuvanom ručnom bombom koju planira upotrijebiti da bi sebi okončao muke.Ali, mladi i pametni diplomirani komparatisti književnosti ne mogu pronaći posao, pa prodaju knjige od vrata do vrata da bi preživjeli, i ne sluteći da će njihov ulazak u određenu brijačnicu rezultirati još nečijim preživljavanjem.

Poseban kuriozitet ovoj predstavi dao je i dolazak proslavljenog kompozitora Gorana Bregovića koji je u pratnji supruge Dženane došao u Visoko i predstavu odgledao sa posebnim interesovanjem direktno na samoj sceni. Naime Bregović je prilikom susreta sa Emirom Hadžihafizbegovićem za vrijeme odigravanja “Audicije” u Sarajevu izrazio želju da pogledatu “Žabu” o kojoj je mnogo toga lijepog čuo. Sve se to trebalo desiti u Sarajevu 05.01.2010.godine, ali ga je Hadžihafizbegović pozvao u Visoko što je Bregović odmah i prihvatio, jer kako kaže mnogo ga lijepih prijeratnih uspomena veže za Visoko, tačnije za kuću Emira Kusturice u kojoj je često boravio, a zadnji put je nastupio sa Bijelim Dugmetom u Visokom 1989 godine. Domaćin poznatim gostima je bio Rasim Kadić koji je goste nakon predstave ugostio na after party-iju koji je organizivan u Galeriji Likum, u prisustvu članova Teatra Total, kademskog slikara Mehmeda Klepe, novinara Radija Q, privrednika Mahira Semića i Zekerijaha Kove.

Opširnije o svemu pisat će Alma Beganović koja ima i poduži ekskluzivni intervju sa Goranom Bregovićem i glavnim akterima predstave. Slike sa ovog događaja možete pogledati od sekcijom “Galerija slika”.