Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA grupacija poziva Tužilaštvo na odlučniju akciju: Borba protiv korupcije traži hrabrost

Prošlo je tačno dva mjeseca od kada je Federalna uprava policije Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostavila Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv dvije osobe gdje je lokalni načelnik „prekoračio granice svog službenog ovlaštenja i utjecao na neusvajanje Izmjena i dopuna regulacionog plana“ na području Kantona Sarajevo. ASA grupacija poziva nadležne organe da ubrzaju svoje aktivnosti, kako bi se odgovorni našli pred licem pravde.  

Evidentno je da značajan broj građana pasivno promatra najteži i društveno najopasniji oblik korupcije kojeg je teško suzbiti. Kako ocjenjuje Transparency International (TIBiH) u Bosni i Hercegovini postoji “fenomen zarobljene države, odnosno potpuno stavljanje državnih resursa u službu osobnih interesa vladajućih struktura”. 

U borbi protiv korupcije traži se hrabrosti pojedinaca da se pokrenu promjene u društvu. Jedan od onih koji su imali hrabrosti javno progovoriti o problemu koji izjeda bh. društvo kroz konkretan primjer je predsjednik Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine i predsjednik Uprave ASA Holdinga Nihad Imamović. On je sredinom godine Federalnoj upravi policije prijavio pokušaj iznude novaca od grupe investitora na području općine Novi Grad, Sarajevo, a ucjenjivač je obećao jednostavnost donošenja regulacionog plana. Policija je u saradnji sa Tužilaštvom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom provela višemjesečnu istargu i identifikovale dvije odgovorne osobe za ovu ucjenu.  

Nakon toga, a ponovo u posljednjih sedam dana, svjedoci smo javnih pokušaja diskreditacije Nihada Imamovića. Žalosno je da će pojedini mediji radije objaviti izvještaje sa neistinama o osobi koja se drznula otvoreno progovoriti o korupciji i ucjenama, nego se ozbiljnije pozabaviti istraživanjem korupcije u javnim institucijama. Zbog toga i ne čudi da je na osnovu godišnjeg izvještaja TIBiH o percepciji korupcije, BiH pala na svjetskoj listi s 92. na 99. mjesto, te da je najkorumpiranija zemlja u regionu. Na diobi 99. mjesta naša zemlja je u društvu Dominikanske Republike i Madagaskara, a od evropskih zemalja samo su Rusija i Ukrajina iza nje. 

Grupacija daje punu podršku budućoj Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije koja će između ostalog preventivno djelovati na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja Bosne i Hercegovine. Pored zakona i institucija, neophodna je posvećenost i hrabrost pojedinaca da se odlučno suprostavimo korupciji koja ozbiljno postaje dio naše svakodnevnice.  

Još jednom naglašavamo da ne postoji politička pozadina ovog slučaja već isključivo pokušaj zaštite investicije. Djelujući od 1996. godine, ASA grupacija je razvijala poslovanje na domaćem kapitalu i znanju svojih zaposlenih poštujući sve zakonske propise i izmirujući sve poreske obaveze, ali nikada nije i neće platiti mito da bi normalno u okviru zakona obavljala svoje aktivnosti.