Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nihad Imamović: Ekonomija nema vremena za čekanje

Poduzetnici iz Bosne i Hercegovine žele poslovati sa Evropskom unijom, ali na tom putu se nalazi mnogo prepreka. Od političara očekujemo prije svega razumijevanje, a njihove aktivnosti će pokazati odgovornost prema široj zajednici. Ovo je istakao predsjednika Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine i predsjednika Uprave ASA Holdinga Nihad Imamović na 2. Konferenciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Vrijeme je za Evropu“ koja je okupila u srijedu 16.12. 2009. predstavnike vlasti na svim nivoima, diplomatskog kora akreditovanog u BiH, poslovne zajednice i nevladinog sektora.  

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se definitivno odredila prema svojoj perspektivi i krenula u evropsku budućnost. Gospodin Imamović se osvrnuo na kontinuirane poruke iz Brisela da su „vrata EU otvorena“ i da „odgovornost leži na domaćim političarima“.  

„Preuzimajući odgovornost“, Asocijacija poslodavaca BiH aktivno radi sa evropskim kolegama u kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta za investicije, te je naišla na „otvorena vrata“ Businesseurope, organizacije koje okuplja udruženja poslodavaca iz Evropske unije.  

„Poslovni sistem na čijem sam čelu je prošle sedmice dobio priznanje Superbrands“, kaže Imamović. „Kao što je superbrands obećanje da je kompanija ili prozvod siguran, pouzdan, kvalitetan, uspješan, provjeren, da je sazrio, tako je i članstvo u EU potvrda da je jedno društvo sazrelo, da se u njemu primjenjuje vladavina prava, da se investitor može osjećati dobrodošao, da su članovi društva zadovoljni“.  

Imamović je istakao da se Bosna i Hercegovina treba pripremiti za sve ekonomske promjene koje nosi članstvu u Evropskoj uniji, ali da će to biti dug i težak proces jer do sada nisu iskorištene prednosti ni Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).   

„Promjene se ne dešavaju na papiru, već u glavama i srcima ljudi. Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u Evropskoj uniji ne znači mnogo, ako njeni građani nisu evropljani.“