Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Snijeg zasuo ZDK, ali nema vecih problema

Na području Zeničko-dobojskog kantona snježne padavine nisu prouzrokovale veće problema u odvijanju saobraćaja na magistralnim, regionalni i lokalnim putevima, i nisu zabilježena veća zakašnjenja u odvijanju autobusnog saobraćaja.

Prema inoformaciji iz dežurnog centra Kantonalne direkcije civilne zaštite najveće količine snijega pale su u Varešu, ali nema većih problema u odvijanju saobraćaja. Na području Tešnja službe zimskog održavanja puteva su malo zakasnile u noćnom održavanju puteva, ali su aktivnosti na uklanjanju snijega pojačane tokom dana.  

Zimska služba komunalnog poduzeća Alba u Zenici radila je na gradskim saobraćajnicama cijelu noć sa specijalnim vozilima za čišćenje snijega i poledice, a 15 radnika radi na ručnom čišćenju snijega sa pločnika i mostova. Najvažnije gradske saobraćajnice, odnosno saobraćajnice prvog prioriteta su prohodne, a u toku dana zimska služba Albe će nastojati očistiti i saobraćajnice u ostalim dijelovima grada i kolovoze i pločnike na kojim su parkirana vozila.

Iz Albe Zenica zamoljavaju vlasnike vozila, koji ne planiraju ih koristiti dok pada snijeg da ih parkiraju na mjesta gdje neće ometati mašinsko čišćenje snijega, koji na području Zenice pada već 48 sati.

Autobuski saobraćaj u ZDK odvija se normalno, ali manjih problema ima na nekim lokalitetima na padinskim linijama, gdje se uskoro očekuju normalizacija nakon što ekipe zimskih službi završe svoj dio posla čišćenja. Prema nekim prognozama padavine na području centralnog dijela BiH se očekuju i narednih dana pa se građanstvo upozorava i na njihove obaveze na ukljanjanju snijega ispred radnji, zgrada i privatnih objekata.(Zeda)