Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje zajavnost Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su tokom mjeseca novembra 2009. godine vršili redovne i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela.

 

Tom prilikom kontrolisan je ukupno 17.751 vozač i vozilo u saobraćaju, zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izdat je 4.021 prekršajni nalog, izvršen je pregled 2.972 vozila i 1.250 lica u vozilima sukladno članu 25. Zakona o policijskim službenicima Ze-do kantona, 213 vozača je zatečeno da upravljaju motornim vozilom pod dejstvoma alkohola, 34 kontrolisana vozača su upravljala vozilom bez položenog vozačkog ispita, za 170 vozila je utvrđeno da ne posjeduju važeću registraciju, dok je zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključeno 6 vozila.

 

U naznačenom periodu izvršeno je legitimisanje 2.890 sumnjivih lica, pronađeno je i oduzeto 10 vatrenih i 9 hladnih oružja, u 14 slučajeva su pronađena opojna sredstva, 168 lica je lišeno slobode, a na zahtjev građana je izvršeno 1.512 intervencija od strane policijskih službenika.