Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Egipatski ambasador: „Fondacija je jedina BH. organizacija koja dovodi Egipćane u BIH”

Egipatski ambasador u Bosni i Hercegovini Njegova ekselencija Ahmed El Sajed Khattab sa saradnicima primio je 3. decembra delegaciju Upravnog odbora Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Delegaciju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Ahmed Bosnić, a s njim su bili članovi UO dr. Vlatko Določek, Slobodan Stajić, dr. Semir Osmanagić te izvršni direktor Fondacije Šefik Avdagić.

 Predsjednik UO Ahmed Bosnić je uručio Zbornik radova s Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida egipatskom ambasadoru u BiH.

 „Ovaj projekt je od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu i čovječanstvo. Drago mi je da vidim da ste rezultate Naučne konferencije uobličili u ovaj sjajan enciklopedijski Zbornik koji će ostati kao trajan dokument i kada nas više ne bude. Vrlo je važno da primjerci ovog Zbornika odu u biblioteke na egipatske univerzitete, u Aleksandrijsku biblioteku, u ruke studenata i profesora u Egiptu.  Jako je značajno da i ubuduće u Bosnu i Hercegovinu dolaze eksperti iz Egipta. Egipatska Vlada i ova ambasada su finansirali posjete bh. studenata, profesora i drugih organiziranih grupa u Egipat. Međutim, nama treba saradnja u oba smjera. Fondacija je jedina organizacija iz BiH koja dovodi stručnjake iz Egipta u BiH”, kazao je Khattab.

 Ambasador Egipta u BiH informiran je i o toku priprema za Međunarodnu akciju volontera u Visokom u ljeto 2010.

 „Ohrabrujem vas da pozovete egipatske studente i profesore u Ljetni kamp. Bitno je da potpisani dokumenti o saradnji egipatskih i bh. univerziteta ne ostanu mrtvo slovo na papiru već da to bude pravni okvir za razmjenu studenata i stručnjaka iz obje zemlje. Vrata ove ambasade i egipatske Vlade će uvijek biti otvorena za Fondaciju,” izjavio je Khattab.