Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.san.ba: Adnan Hamidović Frenkie – Radio Q je prvi puštao naše prve pjesme

Za samo deset dana bh. diskografija bit će bogatija za još jedan album repera Adnana hamidovića Frenkiea «Protuotrov». Ovom prilikom uz CD fanovi će dobiti i DVD dokumentarac “Who the f**k is Frenkie”.

Specijalno za dokumntarni film o hip-hop sceni pričali su istaknuti novinari Senad Pećanin, Adnan Jašarspahić, reditelj Dino Mustafić i don Ante Ledić. To su javne ličnosti, među kojima je Frenkie, isključivo svojim kvalitetnim radom, te zalaganjem da BiH ima scensku hip-hop kulturu, zadobio veliko poštovanje.

– O alternativnoj sceni, u koju se ubraja i hip-hop muzički pravac, ove ličnosti dali su svoje gledište u filmu . Od početka moje karijere kao i karijere ostalih članova FM JAM ekipe, Pećanin, Jašarpašić, Mustafić i Ledić podržavali su nas u istrajnosti naših želja – rekao je Frenike za ljude koji su ovim povodom potvrdili da su izvođači FM JAM ekipe, izgradili zdravu alternativnu scenu.

 U tom smislu, Frenkie je istakao ko je danas dobio najveće zasluge u namjeni da promoviše rad bh. hip hop umjetnika.

 – To je sigurno Adnan Jašarspahić, koji je kao glavni i odgovorni urednik radija Q u Visokom, na tim talasima puštao naše prve pjesme, ali i organizovao koncerte, na kojima nam je pružena prilika da prvi put prezentujemo hip-hop muziku – kaže Frenkie.

Na sličan način on je vremenom dobio podršku i od direktora Katoličkog školskog centra u Konjicu, Ledića koji je bio organizator humanitarnih koncerata, na koje se naš muzičar uvijek rado odazivao.

– Pećanin već godinama na objektivan i realan način ukazuje, putem određenih bh. časopisa, na važnost postojanja i ovakve kulture u našoj zemlji, o čemu je govorio za potrebe dokumentarnog filma – ističe Frenkie.

Rad u teatru

Početkom ove godine, Frenkie je ostavio traga i u pozorištu komponujući muziku za predstavu Dine Mustafića, «Mortal Combajn».

– Iako ranije nisam radio specijalno namjenjenu muziku, na Mustafićev poziv sam uradio muziku za predstavu, u kojoj su glumci repali tekstove mojih pjesama. To je interesantno iskustvo, gdje sam osjetio hip-hop iz drugačijeg ugla. Priznajem da ne bih mogao raditi muziku u jednom pozorištu, iako bi to bilo lakše, nego stalno putovati, održavajući koncerte – kazao je Frenkie o saradnji sa Mustafićem. 

( S. Trgovčević, http://www.san.ba/index.php?id=9386 )