Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Almin Alijagić: Statistika NK Bosna za proteklu polusezonu

 

Porazom u Velikoj Kladuši ( 2:0), fudbaleri visočke Bosne okončali su jesenji dio šampionata u okviru Prve lige Federacije. Žutoljubičasti su osvajenjem 4-og mjesta opravdali očekivanja Uprave ali i navijača Bosne. Sve zacrtano prije početka prvenstva je i ostvareno, a u ovoj polusezoni afirmisano je nekoliko novih, mladih igrača poput Lepića, Tarika Torlakovića, Helje i Frljka.

Šef stručnoga štaba Bosne, Avdo Kurdija u jesenjem dijelu koristio je usluge 23 nogometaša a najviše nastupa su sakupili Mirza Čakić i Adnan Džafić i to ukupno 14 utakmica. 13 susreta ove jeseni su odigrali golman Elbis Šabić, kapiten Mirza Džafić, Adnan Hodžić, Kemal Mustagrudić i Amar Čabaravdić. Anvar Husić i Denis Cana su odigrali 12 utakmica, a Alem Genjac, Ervin Šeta, Eldin Čeho i Almir Čehajić 11 susreta. Elmir Puščul 10, dok su Nirmel Alijagić, Izudin Kamberović i Anel Teskeredžić nastupili u  6 utakmica. Almin Tajić, te dvojica juniora Anes Lepić i Elmar Helja su odigrali 3 meča. Golman Tarik Brodlija 2 puta je stajao na vratima Bosne, a po jednu utakmicu ove jeseni iza sebe imaju Mirnel Hodžić i još dvojica juniora Faris Frljak i Tarik Torlaković.

 

Fudbaleri visočke Bosne će prezimiti na 4-oj poziciji sa 25 osvojenih bodova, uz omjer od 8 pobjeda, 1 remi i 5 poraza (nije uračunat osvojeni bod iz Posušja op.a) uz gol razliku 22:13.

Najbolji strijelac žutoljubičastih je kapiten Mirza Džafić koji ja zabio ukupno 7 golova, njegov prezimenjak Adnan je ove jeseni 6 puta zatresao mrežu protivnika, to su ujedno bili poslijednji golovi ovog igrača u dresu Bosne,s ozbirom da karijeru nastavlja u ekipi Časlav Zenita iz Češke. Amar Čabaravdić i Adnan Hodžić su postigli po 2 gola, dok su se Denis Cana i Elmir Puščul po jednom upisali u strijelce.

 

Što se tiče kaznenih udaraca, ove jeseni za Visočane je svirano ukupno 6 penala, od toga su 2 neiskorištena, dok su protiv Bosne, arbitri jednom pokazali na bijelu tačku, ali taj penal je ostao nerealizovan.

 

Kada su u pitanju žuti kartoni, fudbaleri visočke Bosne su u 15 utakmica zaradili 42 žuta kartona ili nešto više od 2 kartona po susretu, zanimljivo je to da ove jeseni igračima Bosne nije pokazan niti jedan crveni karton što je za svaku pohvalu.

 

Drugi dio šampionata Prve lige Federacije nastavlja se ne proljeće, a do tada  Upravi i stučnom štabu Bosne je ostalo dovoljno vremena da se pripreme za teška iskušenja koja ih sasvim sigurno očekuju u nastavku, kako na zelenom terenu, tako i po pitanju finasijske krize koja  nije mimoišla ni visočkog prvoligaša.