Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radio Q istraživao: Šta su razlozi nezadovoljstva radnika Preventa u Goruši

Nakon posljednjih dešavanja vezano za “štrajk” radnika Preventa koji se desio proteklog vikenda u dijelu poslovne jedinice u Goruši, Radio Q je istražio razloge ponašanja uposlenika koji su napustili samovoljno svoja radna mjesta, a nakon što je oko šezdeset radnika zatražilo hitnu medicinsku pomoć. Te noći, subota 21.11.2009.godine, u terminu od 19.00 -19.30 sati, veliki broj radnika, mahom radnica treće smjene je završilo u odjelu Hitne pomoći JU Doma zdravlja sa poliklinikom Visoko, kasnije je vozilo hitne pomoći došlo i na lice mjesta u Gorušu. Oko 21.30 sati, radnici su odlučili napustiti radna mjesta, da bi posao bio nastavljen sa narednom smjenom koja je na posao došla u 07.00 sati narednog dana.

U razgovorimo sa preko pedesetak radnika koji su naravno zbog lične egzistencije željeli biti anonimni Radio Q je saznao zašto su radnici svoje nezadovoljstvo izrazili kroz obustavu rada:

već pet mjeseci rade po 12 sati, bez slobodnog dana

u Goruši ih radi cca. 500, od toga samo 50% je na neodređeno vrijeme

prosjećna plata je 580 ( tu je uraćunat i topli obrok, sve je tu), a to je ispod prosjećne neto plaće isplaćene za septembar u FBiH koja iznosi 785KM

prekovremeni sati se plaćaju kao i obični

regularno se radi subotom, nedjeljom i praznicima, kao što će biti slučaj i sad za Dan državnosti

uposlenicima koji koriste bolovanje prijeti se otkazima

nikakav oblik sindikata ne postoji, a onaj ko ga je pokušao organizovati dobio je otkaz, dok su svi potpisnici njegovog prijedloga dobili smanjenje plate

ukoliko radnik koristi bolovanje u prosjeku dobije platu manju za 150KM (računa se prema smanjenju koeficijenta plate)

Istražujući razloge naglog pada imuniteta uposlenih u pomenutoj noći, a znajući da u Goruši nema emisije neugodnih mirisa “muljnog kolača” saznali smo da je razlog svemu vjerovatno umor i iscrpljenost radnika. Nakon sastanka sa rukovodiocima, a poslije ovih dešavanja, radnicima je obećana povišica plate na narednu isplatu u iznosu od 100KM. Inače pomenuti radnici rade na proizvodnji presvlaka za automobile, a najviše za model “Pasat B 6”.

Ovim povodom oglasio se i Prevent kratkim saopštenjem za javnost:

“U subotu naveče smo uočili da je neuobičajeno veliki broj radnika u jednoj smjeni zatražio ljekarsku pomoć. Uprava Prevent BH je odlučila da odgodi početak druge smjene i pusti zaposlene kućama.

 
Uvažavajući opredjeljenost da osigura nesmetano poslovanje, proizvodnja je nastavljena po rasporedu već sljedećeg dana.
 
Čim budemo raspolagali svim relevantnim činjenicima u vezi ovih dešavanja poduzet ćemo odgovarajuče korake.”