Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Mujezinović razgovarao s predstavnicima Zeničko -Dobojskog i Sarajevskog kantona

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović razgovarao je danas s predstavnicima Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona te općine Olovo. Tema razgovora bila je inicijativa, pretočena u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o federalnim jedinicama, o izdvajanju općine Olovo iz sastava Zeničko-dobojskog i priključenja Sarajevskom kantonu, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH, kako se dodaje, razmatrao je taj prijedlog te odlučio izjašnjavanje o odgoditi na 90 dana.

Kako je danas obrazloženo, Olovo je suočeno s iseljavanjem građana, uglavnom u Sarajevo, što je posljedica lošeg ekonomskog stanja u općini, ali i udaljenosti od Zenice kao kantonalnog središta.

Olovo je prije rata imalo 18.500 žitelja, nakon rata 16.000, a danas ih je manje od 12.000. Uz to, da bi ostvarili neka od elementarnih prava, kao što je zdravstvena zaštita, moraju putovati od Olova, preko Sarajeva do Zenice, rečeno je.

Po riječima premijera Mujezinovića, Vlada FBiH nema ni instrumente ni ingerencije za arbitriranje u takvim slučajevima. Stoga je, radi zadovoljenja egzistencijalnih potreba građana Olova potrebna saradnja i dogovor vlasti dvaju kantona.

Federalna vlada će razmatrati to pitanje te mišljenje dostaviti Domu naroda Parlamenta FBiH.

Federalni premijer je ukazao i na potrebu, sukladno mogućnostima, iznalaženja sredstava da bi Olovu, ali i drugim općinama koje su u sličnoj situaciji, bila pružena pomoć u oživljavanju ekonomije, što je ocijenio i najbitnijim preduvjetom za ostanak građana na općinskim teritorijama.

Današnjem razgovoru u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali su iz Zeničko-dobojskog kantona premijer Miralem Galijašević, dopredsjedavajući Kantonalne skupštine Ivo Tadić i direktorica Fonda za zdravstvo Mirzeta Subašić, a uime Sarajevskog kantona premijer Besim Mehmedić i zamjenik direktora Fonda za zdravstvo Amir Selimović.

U razgovorima su, također, sudjelovali načelnik Općine Olovo Alija Hadžiabdić te predlagač izmjena i dopuna Zakona Nusret Sirćo i, zamjenjujći drugog predlagača Mirsada Zaimovića, Alija Abazović, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)