Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

10 godina Radija Q, 15.11.1999 – 15.11.2009.godine

Radio Q je ustvari sa eksperimentalnim programom počeo 1.11.1999.godine, međutim zbog toga što se taj dan obilježava kao Dan mrtvih u katoličkom svijetu, a dan ranije kao “Halloween”, nekako je za obilježavanje godišnjice bilo logičnije rješenje 15.11., obzirom da je tada prvi puta i zvanično sa tadašnje frekvencije 104.3FM upućen pozdrav svim budućim slušateljima ove, u tom momentu jedine, nezavisne radio stanice u širem regionu. Radio Q su osnovali i temelje mu “udarili” Reuf Herić, Kenan Pašić i autor ovog teksta. Bilo je to vrijeme čudnih političkih događaja i previranja u Visokom. Pojava Radija Q u visočkom medijskom prostoru bila je svojevrsna uvertira u smjenu dugogodišnje SDA vladavine. Već naredne godine na lokalnim izborima doći će do radikalnih promjena, SDA će zadržati vijećničku većinu, ali će izgubiti mjesto načelnika i pomočnika u izvršnoj vlasti. Tada su se pojavile netačne tvrdnje i konstatacije o tome kako je ovaj radio dio SDP-eove dugoročne politike na ovom području, međutim “čuvare” islama u Visokom demantovat će sam SDP koji odmah nakon dolaska na vlast Radio Q zbog njegovog izvještavanja stavlja u red protivnika socijaldemokratije i tako će otprilike biti sve do današnjih dana. Oni koji su na vlasti uvijek će Radio Q tretirati kao opozicioni medij, dok će ga opozicija, do momenta dolaska na vlast, prisvajati, a nakon ugodnog pozicioniranja u četverogodišnje budžetske fotelje nekako po automatizmu će Radio Q doživljavati kao svog neprijatelja i tako od izbora do izbora.

Naravno i pozicija i opozicija nisu u pravu jer je Radio Q nastao iz sasvim drugih pobuda i potreba. Te 1999 godine nakon što političkim putem bude odstranjen sa mjesta direktora JP RTV Visoko, Reuf Herić odluči napraviti svoj Radio, kao partnere pozove neke od ljudi koji su tada radili na pomenutom mediju, a koji kao dio svog mladalačkog bunta prihvate izazov. Od tada do danas kroz Radio Q na razne načine prošlo je stotinjak onih koji su manje ili više dali izgled onome što je danas Radio Q, a to je već godinama najslušanija radio stanica u Visokom uz koju su odrasle generacije onih koji se nisu slagali sa uvriježenim mišljenjem kako je Visoko tek provincija između Sarajeva i Zenice.

Bilo bi sada i previše nabrajati sve one koji su na neki način radili na Radiju Q i činili ga onim što on danas jeste (hvala im svima), ali svakako je važno spomenuti one koji su u zajebanom političkom momentu od samog početka odlučili se suprostaviti onima koji su od Visokog u svrhu privatnih interesa napravili selendru.

Prva postava Radija Q je izgledala ovako: Alma Beganović, Hajra Herić. Adisa Jusufović, Siniša Subotić, Elmin Ašlama, Elmir Halilović, Adis Deljković, Džemal Šabić, Midhat Mujkić, Brutus Besko, Adnan Imamović, Emir Čabaravdić, Dario Božić, Kenan Pašić, Reuf Herić …., od onih koji će kasnije ostaviti neki značajni trag u radu Radija Q su Damir Sudar, Neven Krajišnik i Nusret Smajović.

Do nekih boljih vremena, Sretan Ti Rođendan Radio Q