Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Preporuke za prevenciju i ograničavanje širenja novog pandemijskog A/H1N1/09 virusa gripe u školama

Širenje gripe u školama predstavlja značajan faktor širenja epidemije/pandemije u zajednici. Kada se jednom gripa pojavi u školskom okruženju ona se vrlo brzo širi i prenosi na obitelji oboljelih učenika i lokalnu zajednicu. Ipak, masovno zatvaranje škola ne smatra se proporcionalno odgovarajućom mjerom u prevenciji širenja pandemije gripe A/H1N1/09 (bolest u većini slučajeva blagog karaktera). Pojedinačni slučajevi zatvaranja su mogući uz adekvatna obrazloženja. Ravnateljstvo škole u konzultaciji s resornim Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravstva može, na razdoblje od 7 do 14 dana, osloboditi od nastave učenike jednog ili više razreda u kojima je registrirana laboratorijski potvrđena pandemijska gripa ili može zatvoriti školu ukoliko se procijeni da će to biti korisno u sprječavanju pojave epidemije u školi. Preporuke su privremenog karaktera i podložne izmjenama i dopunama u skladu s epidemiološkom situacijom.

U cilju prevencije i ograničavanja širenja gripe u školama:

  • osigurati tekuću vodu, sapun i jednokratne ručnike  učenicima, nastavnicima i dr. osoblju, te omogućiti da ih kada je to potrebno i koriste; osigurati kante za smeće za papirnate ubruse.
  • redovito čistiti (deterdžentima i sredstvima koja se i inače koriste za čišćenje) površine i predmete koji se najčešće dodiruju rukama (površine stolova, kvake na vratima, tipkovnice zajedničkih računala, slavine i sl.
  • educirati i podsjećati na pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja (pokriti usta i nos maramicom – papirnatom – koju odmah nakon uporabe baciti u kantu za smeće; u nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav – unutrašnjost lakta, nego u ruke.
  • podsticati na pranje ruku sapunom i vodom – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja
  • učenici i osoblje škole sa simptomima bolesti slične gripi ne bi trebali dolaziti u školu (ostati kod kuće i  javiti se –  telefonski-  svom liječniku i razredniku/ravnatelju)
  • podsjetiti učenike, roditelje i osoblje na potrebu da ostanu kod kuće još 24 sata nakon što je tjelesna temperatura pala na normalne vrijednosti  (bez uporabe lijekova za snižavanje temperature); ograničiti/izbjegavati kontakte s drugima
  • učenike ili osoblje sa simptomima gripe: temperatura >380 C mjereno toplopmjerom ili  ukoliko nema toplomjera-osjećaj vrućine, crvenilo lica, tresavica; uz moguće i druge simtome gripe –  bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj) odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog tko će ih odvesti kući (u slučaju teške kliničke slike – otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, teško ili perzistentno povraćanje – u bolnicu)
  • zadužiti osobe (ograničen broj) koje će se brinuti o oboljelima do dolaska prijevoza i osigurati im osnovnu zaštitu ( maske)  uz upute o čuvanju od infekcije
  • redovito provjetravati prostorije u kojima se provodi nastava
  • odrediti osobu u školi koja će svakodnevno pratiti odsutnost učenika /osoblja i o tome izvještavati nadležnu higijensko/epidemiološku službu