Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povećan broj viroza i oboljenja sličnih gripi

„Zaštitne maske se kod nas prodaju k'o lude“ – potvrdila je za Radio Q farmaceutkinja u apoteci u neposrednoj blizini zgrade Doma zdravlja sa poliklinikom Visoko. Prema njenim riječima potražnja i za ostalim lijekovima, uobičajenim za sprječavanje viroza i gripa, traženi su posljednjih dana. Saznajemo i da se u ovoj apoteci može dobiti i glavni antivirusni lijek protiv gripe Tamiflu čija je cijena oko 70 KM. Na naše pitanje o dužini vremena za nabavljanje, u slučaju epidemije, dobili smo informaciju da to zavisi od dobavljača, te da je u ovom slučaju od narudžbe do pošiljke prošlo nepunih 48 sati.

Iako nam ljekari poručuju da nema razloga za paniku, jer su zdravstvene ustanove i bolnički kapaciteti za mogući veći broj oboljelih i onih sa sumnjama, sasvim dovoljni i dobro opremljeni, osjećaj zabrinutosti i iščekivanja kod građana je evidentan. To nam je potvrdila i dr. Zijada Smajlagić, epidemiolog u visočkom Domu zdravlja sa poliklinikom ističući da se iz dana u dan povećava broj slučajeva sa virozom i oboljenjima sličnim gripi, iako u Visokom i okolini nema nijedan potvrđen slučaj nove gripe.

„Samo ovog vikenda u odjel Hitne pomoći javilo se 16 pacijenata sa virozama i bolestima sličnim gripi te još tri slučaja  kod porodičnih ljekara i tu se uglavnom radilo o školskoj djeci. Ovo je vrijeme viroza i sličnih oboljevanja i mi smo to i očekivali. Za sada nema nijedan slučaj potvrđenog virusa nove gripe A H1N1.“ – istakla je dr. Smajlagić i posebno upozorila gojazne osobe, trudnice i hronične bolesnike, da se jave svom ljekaru ukoliko primjete simptome, a posebno ako je u pitanju povišena tjelesna temperatura.

U periodu od 30.oktobra do 06.novembra  u visočkom Domu zdravlja pregledano  je 48  pacijenata mlađih od sedam godina, 33 pacijenta dobne skupine od 07 – 19 godina, 24 pacijenta starosti od 19 – 64 godine, te dva pacijenta starija od 65 godina i kod njih su utvrđene akutne respiratorne infekcije, a zabilježeno je i sedam slučajeva starosne skupine školske djece sa stanjem sličnim gripi.

Dr. Smajlagić ističe da se širenje nove gripe A H1 N1 ne može zaustaviti, a preventivno bi trebali svi djelovati. Prije svega radne organizacije  i preduzeća, posebno ona koja se bave radom u javnom sektoru, morali mi imati plan rada kako ne bi došlo do kolapsa. Posebno je naglasila boravak djece u školama, te evidenciju i provjeru razloga njihovih izostanaka kako bi se izbjeglo masovno širenje virusa.

Prema informacijama iz osnovnih i srednjih škola u Visokom i okolini, nema većeg odsustva djece, izuzev u nekoliko razreda, a  za njih je već utvrđeno da se radi o jačim prehladama i virozama. U visočkom obdaništu smo dobili potvrdu da je u ovu ustanovu jutros stiglo 114 djece, od ukupno 125, što je prosječan broj izostanaka. I u ovoj se ustanovi redovno vrše kontrole jmeđu grupama djece kako bi se izbjeglo eventualno širenje zaraze.

Dr. Smajlagić preporučuje da sve one osobe koje su u kontaktu sa više ljudi (radnici u prodavnicama, tržnim centrima, javnim ustanovama, školama i drugim mjestima okupljanja više ljudi) preventivno nose zaštitne maske. Preporučuje se češća dezinfekcija prostora i dijelova namještaja koji se najčešće dodiruju.

Uz sve ovo preporučuje se uzimanje više tečnosti, vitamina C i često pranje ruku, kako bi se organizam ojačao i odbranio u mogućem napadu virusa bilo koje vrste gripe.