Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bez plaćenih komunalija nema ni registracije vozila

Poslanici Skupštine ZDK sredinom decembra  prošle godine usvojili su Zakon o komunalnoj djelatnosti. Bio bi to „običan“ zakon da nije odredbe u 2. stavu 14.člana, koji decidirano navodi da su „policijske uprave MUP-a ZDK dužne da registraciju svih vozila uslove izmirenjem komunalnih obaveza, minimalno do posljedna tri mjeseca ili sporazumom o izmirenju obaveza između davaoca i primaoca usluga“.

Pojednostavljeno, ako građanin ZDK, ne plati tri mjeseca grijanje, vodu, odvoz smeća ili neku drugu uslugu, izuzev struje, telefona i RTV pretplate, čija je naplata riješena drugim propisima, policija će putem softverskog sistema, onemogućiti registraciju vozila vlasnika kuće, stana ili poslovnog objekta, sve dok računi ne budu izmireni.

   Privredna komora ZDK je koordinator u ovom projektu i dužna je da osigura softverski sistem te da kordinira MUP i komunalne službe. U našoj zemlji ima više od dva miliona sudskih tužbi iz oblasti komunalija, koje blokiraju normalan rad sudova. Ovo je nakon što su tako odlučili poslanici u Skupštini, mali, ali prvi značajan korak u uređenju sistema u ZDK, a vjerujem i u državi – kazao nam je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK, dodajući da mu nije poznato planirali se slično u ostatku BiH.

Kako kaže, sistem će zaživjeti vjerovatno od naredne godine.

                                                                                                            Adnan Džonlić, Dnevni Avaz