Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi ugovori: KTK radi htz opremu za Rudnik Kreka Tuzla

 

Kako bi se što skorije ostvarile prijeratne poslovne veze, predstavnici sindikata rudnika Kreka iz Tuzle danas su posjetili  KTK Visoko. Njihova je posjeta označila početak nove – odnosno nastavak prijeratne saradnje, jer se u fabrikama KTK pravilo i do 80 posto rudarske opreme. Načelni dogovori su već napravljeni, pa  su pristigle i prve tone uglja u KTK, a isporučene su i  rukavice i grudnjaci za tuzlanske rudare.

Zadovoljstvo nastavkom saradnje, prije sveg zbog kvalitetnih i provjerenih kožarinih proizvoda, nije krio predsjednik sindikarta rudnika Kreka iz Tuzle Fikret Muhić koji je za Radio Q izjavio:

„Mi znamo kakva je ovo tvornica KTK, da je bila jedna od najboljih u BiH i Jugoslaviji . Mi želimo ponovnu saradnju. Kupovinom htz opreme za četiri hiljade ljudi, pomoći ćemo i mi vama, ali i vi nama, jer s ovom se robom ne može ništa porediti. „ – istakao je Muhić i dodao da će oni dati preporuke i predstavnicima još dva rudnika u tuzlanskom bazenu da i oni kupe opremu iz fabrike KTK.

Prema njegovim riječima dodatno olakšanje u poslovanju preduzeća koja su u većinskom vlasništvu Federacije je i to što se sada može raditi i bez tendera što otvara mnoge mogućnosti, o čemu je govorio i vršilac dužnosti direktora KTK Visoko Asmir Hodžić.

„Federalni je Parlament donio odluku da s pomogne industriji. S tim u vezi mi smo krenuli na izmirivanja i razmjenu roba i dobara  u preduzećima u kojima je vlasnik Federacija više od 51 posto. To nam je veliko olakšanje, jer KTK je najveći proizvođač htz opreme, a  ako govorimo o broju od 15 000 zaposlenih u elektroprivredi i rudnicima, onda su to ogromna sredstva“ – izjavio je Hodžić.

 

Komentarišući današnju posjetu, novoimenovani predsjednik sindikata KTK Visoko, Halim Lemeš je istakao da se dio dogovora s rudnikom već provodi, a radi se o 500 tona uglja koji se već dijeli kožarinim radnicima.

„S ove strane smo već dogovorili narudžbu rukavica, i grudnjaka koji rudari koriste te druge opreme. Moglo bi se raditi i nešto oko tekstila odnosno naših kožnih proizvoda, u kompenzaciju za ugalj,  ali to će se naknadno dogovoriti.„

Predsjednik sindikata Halim Lemeš ističe i da za njihov rad stižu brojne pohvale. Istakao je onu od italijanskog naručioca kožnih jakni na  kojima nije bilo niti jedne zamjerke, te njihovoj novoj narudžbi, što dovoljno govori  o kvalitetu i radu kožarinih krojača i konfekcionara.

 

Trenutno je u fabrici konfekcije radno angažovano 160 od ukupno zaposlenih 180 radnika. Fabrika galanterije radi punim kapacitetom i već postoji potreba za upošljavanjem novih radnika. Od 09. novembra je počela s radom i fabrika sitne kože, a počinju s radom i dvije fabrike obuće u Goruši i Prijekom. Fabrike krupne kože u Topuzovom polju još čekaju na rekonstrukciju energetskogt sistema. Novitet je i postignuti dogovor sa IVZ o otkupu bajramskih kožica koje će otkupiti KTK.

 

„Nama je stigla ponuda za saradnju iz IVZ, što smo mi i prihvatili, te će bajramske kožice oktupiti KTK„ – istakao je Lemeš.

Pored pozitivnih pomaka u proizvodnji, potpisivanja novih ugovora, te čini se novom i euforijom u Visokom, ipak su najzadovoljniji radnici ovog kombinata koji su prvi put u posljednjih desetak godina, osjetili „čvrsto tlo pod nogama“ te imaju osjećaj da će im se konačno isplatiti godine rada i čekanja. Do sada im je isplaćena po jedna plaća, uz dio sredstava obezbijeđenih  s federalnog nivoa, a  kako obećavaju odgovorni za nekoliko dana stiže i isplata oktobarske plaće. Potraživanja i dugovanja su velika kako prema radnicima i penzionerima tako i prema PIO i zdravstvenom osiguranju, pa je v.d direktora KTK, Asmir Hodžić zatražio od zaposlenih još malo strpljenja.

„Sredstava ima kod Agencije za privatizaciju, pa se nadamo njihovom uplaćivanju na deblokirani račun kod Union banke. Sve se fabrike moraju uvezati žiro računima. Ja samo molim radnike i pezionere za još malo strpljenja“ – istakao je Hodžić.