Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ulica Branilaca u novom ruhu: Uklanjanje oboljelih stabala kestena

Raširena zaraza i oboljevanje stabala, razlog su što se od jutros vrši uklanjanje jedne strane drvoreda u ulici Branilaca u Visokom. Ovu je informaciju za Radio Q potvrdio Kenan Karavdić v.d. direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko preduzeća koje je zaduženo za održavanje i brigu oko zelenila u Visokom.


 

„Naši su stručnjaci pažljivo pregledaliovu vrstu kestena, koji je već dugo vremena bolestan, što se može vidjeti i po njegovom lišću. Drveće se mora povaditi, izvuči iz korijena, te će na ovom mjestu će biti posađene nove vrste“ – izjavio je Karavdić.

 

Radovi na rekonstrukciji pločnika u ulici Branilaca od gradske apoteke, pa do autobuskog stajališta kod IGM-ove zgrade uslijedili su nakon završetka polaganja PTT kablova na ovoj dionici, što bi trebalo značiti i da  se na ovom dijelu ulice, bar u skorijoj budućnosti neće biti novih prokopavanja.

 

Kako je za Radio Q naglasio Suad Efendira iz Službe za prostorno uređenje, u planu je rekonstrukcija pločnika cijelom dužinom ulice Branilaca, ali onda kada se za to steknu i finansijski i vremenski uvjeti. U ovom periodu radit će se na navedenom dijelu.

 

„Zbog polaganja PTT kablova, nismo željeli da prostor pločnika, u takvom stanju i prezimi, pa smo se odlučili za prvu fazu planirane rekonstrukcije. JKP „Gradska groblja“su u svom programu investicija za ovu godinu  imale jednu dionicu popločavanja trotoara, mi smo se odlučili da ta dionica baš bude na tom dijelu gdje je vod Telecoma-a prošao“ – izjavio je Efendira.

 

Kenan Karavdić iz Javnog komunalnog  preduzeća „Gradska groblja“ ističe da ima još oboljelih stabala na području Visokog i uglavnom se radi o kestenu. I to bi drveće trebalo biti uklonjeno i zamjenjeno novim, otpornijim vrstama. Kojom vrstom drveća će biti zamjenjena stabla u dijelu ulice Branilaca, Karavdić nije mogao precizirati.

 

„Mi tražimo malo otpornije vrste drveća, možda će to opet biti kesten, ali ne ove vrste, vidjet ćemo. Tražit ćemo vrste koje su se pokazale otpornim na gustinu saobraćaja i uvjete koji su zastupljeni i možda su već posađeni u Sarajevu i nekim drugim gardovima“ – ističe Karavdić.

 

Ovo je samo početak radova u ulici Branilaca. Pored popločavanja pločnika do raskrsnice na ulazu u Visoko, novitet je i postavljanje semafora na raskrsnici Donje Rosulje – Luke. S obzirom da se radi o najfrekfentnijem dijelu grada, saobraćanju autobusa iz prigradskih i međugrdaskih relacija, te uz evidentnu nekulturu i ne poštivanje saobraćajnih propisa od strane vozača, ali i pješaka, semafori su logično rješenje. Iako su postojale brojne inicijative i da se na raskrsnici kod PU, odnosno Doma kulture u istoj ulici Branilaca, postavi kružni tok sabraćaja, ta ideja nikada nije dobila podršku u zakonodavnom tijelu Općine Visoko, iako je najjeftinije i najefikasnije rješenje.