Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA: Strani investitori analiziraju bh. tržište kapitala

Tržište kapitala u Bosni i Hercegovini postepeno se oporavlja od krize, a potencijalni strani investitori dodatno analiziraju ekonomsku i političku situaciju. Dok strane diplomate sa zanimanjem prate razvoj političke situacije u Bosni i Hercegovini, ASA Brokers primjećuje povećanje interesa stranih investirora za tržište kapitala.   

ASA Brokers je jedina brokerska kuća sa Sarajevske berze (SASE) koja svoje analize objavljuje na Bloombergu, najvećem pružaocu informacija investitorima u svijetu.  

„Primjetili smo da su naše analize u posljednje vrijeme pratili velike investicione banke kao što su Wells Fargo, Fortis bank, Citigroup Global Markets Limited, Merrill Lynch i Barclays Capital, a interesovanje su iskazali i značajni slovenački i austrijski investitori“, kaže Sergio Ermacora, direktor ASA Brokersa. „Objavljivanjem naših analiza na Bloombergu, svjetskim kompanijima koje žele investirati u BiH, otvorili smo prozor i sada iz prve ruke mogu dobiti sve potrebne informacije o domaćim kompanijama, ali i pratiti njihovo zanimanje“.  

ASA Brokers zadovoljna je rezultatima ostvarenim u prvih devet mjeseci 2009 godine. Sagledano kroz promet na Sarajevskoj berzi. Za razliku od drugih brokerskih kuća, fokus svojih aktivnosti stavlja na investicijsko savjetovanje, ali i na upravljanje portfoliom i agent emisijama (dionica, obveznica, komercijalnih zapisa i drugih vrijednosnih papira). 

Do kraja godine ASA Brokers će biti agent dviju emisija vrijednosnih papira na SASE, i to jedne dokapitalizacija te jedne primarna emisija obveznica. „Radimo na pregovorima sa raznim firmama o prvoj Primarnoj ponudi dionica na Sarajevskoj berzi“, kaže Ermacora i dodaje da je ova brokerska kuća usmjerena na obrazovanje javnost o tržištu kapitala kroz seminare i radionice.  

„Iako postojimo nešto više od godinu dana, postigli smo odlične poslovne rezultate, čime smo jako zadovoljni. Našem uspješnom poslovanju svakodnevno doprinosi izuzetno kvalificirano osoblje“, ističe Ermacora i najavljuje povećanju tržišnog udjela u budućnosti.  

Društvo za posredovanje i prodaju vrijednosnih papira ASA Brokers d.o.o. Sarajevo osnovano je 9. juna 2008. godine. Osnivanje ASA Brokers predstavlja nastavak razvoja finansijske divizije unutar ASA grupacije koju još čine ASA Abanka Leasing, ASA Osiguranje, IF Prevent Invest, DUF Blago i Establish.