Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova poticajna sredstva

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 152. sjednici donijela je odluku o odobravanju 40.000 KM poticajnih sredstava za dva privredna subjekta s područja ovog kantona.

Preduzeću „Enker” d.d. Tešanj na ime regresiranja kamata na investicijski kredit iz budžeta ZDK-a odobrene su 24.000 KM, dok je će „Albex-groupe” d.o.o. Visoko na ime refundacije administrativnih troškova za izgrađeni proizvodni objekt dobiti 16.000 KM.

„Kantonalnoj Agenciji za privatiziju na ime troškova za finansiranje redovnih obaveza i aktivnosti izdvojili smo 50.000 KM. Vlada je odobrila i sredstava Obrtničkoj komori ZDK-a za izmirenje zakupa poslovnog prostora u zgradi RMK prometa. Mislim da obrtnici trebaju naći svoj interes i da mogu prikupiti sredstava za finansiranje svoga prostora, što treba biti regulirano Zakonom o obrtu FBiH“, rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Iz sredstava koncesionih naknada koje se po riječima premijera Galijaševića najviše uberu u općini Kakanj, upravo ovoj općini odobreno je 130.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije dvaju putnih pravaca i to u naselju Hausovići 40.000 i Bijele Vode 90.000 KM.