Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki osnovci uskoro organizovano na Olimpijski bazen u Sarajevo

 

Na inicijativu Radija Q uz podršku općinskog načelnika Muniba Alibegovića u saradnji sa Olimpijskim bazenom u Sarajevu, Sportskim savezom općine Visoko i Društvom pedagoga općine Visoko uskoro će biti  realizovan projekat kolektivnog odlaska visočke djece iz osnovnih škola na bazen u Sarajevo. Podatak da 85% djece koja pohađaju osnovnu školu ne znaju plivati bio je osnovni razlog inicijative koja je rezultirala sastankom načelnika općine Visoko sa direktorom Olimpijskog bazena Mujom Gecom i Nijazom Šahinovićem, predsjednikom Sportskog saveza općine Visoko.

 

„ Na inicijativu direktora Radija Q, gospodina Reufa Herića i Muje Geca direktora Olimpijskog bazena rodila se ideja da se organizuje svojevrsna škola plivanja za određenu populaciju visočkih neplivaća, ali i onih koji žele usavršiti svoje plivanje. Ovo nam se pokazalo kao jedna jako prihvatljiva ideja koja je zdušno prihvaćena i od načelnika općine i ostalih službi. Društvo pedagoga bi trebalo sve to koordinirati sa nastavnicima koji rade u tim školama. Škola bi trajala po dva sata vikendom i predviđeno je deset sati odnosno pet odlazaka u Sarajevo. Participaciju prevoza će preuzeti Općina, organizaciju Sportski savez i Društvo pedagoga fizičke kulture dok dok će roditelji participirati u onome što se zove cijena ulaznice na bazen. Cijena će biti prihvatljiva i neće biti za odbijanje bit će niža nego u sarajevskim školama. Oni koji prođu početnu obuku moći će samoinicijativni nastaviti usavršavanje , istakao je Nijaz Šahinović.

 

Mujo Gec direktor Olimpijskog bazena nije krio svoje oduševljenje ovom inicijativom.

 

 

„U razgovoru sa načelnikom Alibegovićem naišli smo na potpuno odobravanje ovog projekta tako da smo dogovorili okvirne nacrte tog programa. Naše iskustvo koje imamo sa svim sarajevskim opštinama uključujući i opštinu Ilijaš želimo da prenesemo i na Visoko. Iskustva zemalja u okruženju kažu da ne možeš završiti osnovnu školu ako ne znaš plivati i to jeste naš primarni cilj, bez obzira što se ovdje radi o dva kantona koja imaju različite propise u obrazovanju. Nama je cilj da promotivno djelujemo prema nadležnim ministarstvima kako bi eventualno donijeli standarde gdje bi svako dijete obavezno išlo na plivanje od trećeg razreda osnovne škole. Za ovaj slučaj sa visočkim osnovcima smo se pobrinuli i za posebnu i prihvatljivu komercijalnu cijenu i ja mislim da će projekat biti realizovan na obostrano zadovoljstvo. Početak realizacije bi trebao biti već od 1.11.2009.godine“