Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Impresije s putovanja u Holandiju: Djela četiri visočka umjetnika uskoro u zgradi bh. ambasade u Hagu

Izložba četiri visočka umjetnika člana UG Likum 76 iz Visokog otvorena je u gradu Narden – Vesting u Holandiji. U galeriji Josephine u gradiću udaljenom  25 km od Amsterdama postavljeno je 50 slika  Mensura Verlaševića, Mehmeda Klepe, Džemaila Silajdžića i Mirze Mameledžije.

Izlaganje njihovih djela u Holandiji dio je projekta  čije su pripreme počele prošle godine, a radi se o inicijativi Ivana Mijatovića koji je izrazio želju da se uspostavi saradnja između visočkog udruženja Likum 76 i holandskog Likovnog Kruga, a rezultat je upravo ova izložba.

„Projekat ovih razmjera sadrži više izložbi, tako da je već jedna izložba holandskih umjetnika održana u zeničkom muzeju, trenutno je postavlčejna u Bihaću, a nakon toga stiže u Visoko. Kao uzvrat je postavljanje naših slika prvo u galeriju Josephine, a onda i u druge gradove i galerije. Važno je istaći i da će ove slike visočkih umjetnika biti postavljene i u prostoru bh. ambasade u Hagu.“ – izjavio je Mehmed Klepo član upravnog odbora Umjetničkog savjeta Udruženja Likum 76.

Za Likum 76  je izuzetno važno da je sa svojim umjetnicima izašao van okvira BIH – izjavio je za Radio Q Džemail Silajdžić jedan od umjetnika čija su djela postavljena u holandskom gradiću.

„Mi smo imali sjajan doček, na vrlo profesionalnom nivou. Iskoristili smo priliku i za jedno malo studijsko putovanje. Posjetili smo i velike najznačajnije muzeje u Amsterdamu i Hagu. Posjetili smo muzej Van Gogha, Mauricius, Remrandtovu kuću itd.“

Mladi akademski slikar Mirza Mameledžija izrazio je svoje zadovoljstvo što je kao najmlađi u grupi imao priliku da po drugi put izlaže svoje radove van granica BiH

„Ono što me se najviše dojmilo j eopus djela koje smo vidjeli u muzejima, od klasike do modernog izražaja. U Holandiji su privatne galerije uobičajene i ima ih jako puno, i svakako nam je ovaj put koristio za „punjenje baterija“  – izjavio je Mameledžija.