Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

APBPS: Serijal “Potraga za izgubljenim civilizacijama” na regionalnim TV kanal

Ljubitelji drevnih civilizacija i misterija koje one nose sa sobom uskoro će imati priliku da pogledaju prvoklasno ostvarenje – tv serijal „Potraga za izgubljenim civilizacijama”.  Ovaj  naučno-popularni dokumentarni serijal od 12 epizoda je tokom 2007. i 2008., u dva navrata, prikazivan na Federalnoj televiziji (FTV).

 Nakon Bosne i Hercegovine ovaj serijal postaje vrlo popularan u zemljama u regiji. Makedonska televizija „Kanal 5” već je, od 15. oktobra, započela s emitiranjem serijala u gledanom terminu od 18:45 sati radnim danima. Program „Kanala 5” se vidi na  teritoriju Makedonije, a emitira se i na satelitskom kanalu (Zapadna Evropa i Sjeverna Amerika).

 Jedna od vodećih nacionalnih crnogorskih televizija NTV „Montena” iz Podgorice započela je s emitiranjem serijala 14. oktobra u prime terminu u 20:10 sati s reprizom narednog dana u 13:15 sati.

 Državna televizija Kosova RTK 1 (Radio Televizioni Kosoves) iz Prištine u fazi je titlovanja serijala i uskoro počinje s njegovim prikazivanjem.

 Uskoro i niz hrvatskih regionalnih televizijskih kanala započinje s emitiranjem ovog serijala koji gledatelje educira o novim arheološkim otkrićima u svijetu i postojanju piramida na pet kontinenata. Među njima su i TV Jadran iz Splita, Kapital Network iz Zagreba, Nezavisna Televizija NET iz Kutine, Varaždinska Televizija iz Varaždina te TV Nova iz Pule. Serijal će svojim gledaocima prikazati i TV Pirot iz Srbije i bosansko-američka televizija BOSTEL iz Čikaga.

 Dr. Semir Osmanagić je s novinarem-urednikom Amelom Baftićem autor i narator naučno-popularnog dokumentarnog serijala od 12 epizoda „Potraga za izgubljenim civilizacijama” koji je snimljen u produkciji Federalne televizije BiH 2007. Serijal je rađen na osnovu Osmanagićeve knjige „Civilizacije prije početka zvanične historije” (2005.), a snimljen je na lokacijama u Peruu, Boliviji, na Uskršnjem otoku, Kostariki, Meksiku, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Malti, Egiptu, Jordanu i Libanu.

(Napomena: Serijal se može kupiti u prostorijama Fondacije u Sarajevu, Zmaja od Bosne 4/X, za 30 KM, na info-punktu Fondacije pred ulazom u tunele „Ravne” u Visokom ili naručiti uplatom preko Western Uniona – adresa: Fondacija APBPS, Zmaja od Bosne 4/X, Sarajevo, Bosnia-Herzegovina, za 45 KM što uključuje poštarinu za bilo koju državu.)