Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asmir Hodžić: Vratit ćemo radnicima izgubljeno dostojanstvo – Kombinat se “diže iz pepela”

„KTK se nalazi u izvanrednom stanju“ – izjavio je za Radio Q v.d direktora KTK Visoko Asmir Hodžić, koji je svoju izjavu potkrijepio podatkom da se intenzivno radi na povratu imovine kombinata  u Republici Srpskoj. Naime, ulaskom u knjige ovog nekadašnjeg giganta, utvrđeno je stanje imovine  gdje je skoro sto miliona imovine KTK isknjiženo iz bilansa. Hodžić navodi da će ključnu riječ u konačnom utvrđivanju dati revizori.

„I sam Dejton je propisao u članu sedam „svi na svoje“ pa time se treba i imovina KTK vratiti pravom vlasniku“ – kategoričan je Hodžić.

Ne želeći još uvijek govoriti o konkretnim imenima koja su potpisana u dokumentima kojima su isknjiženi dijelovi imovine KTK, Hodžić naglašava da će i za to doći vrijeme, a akteri se već sada mogu prepoznati. Njegov trenutni prioritet su radnici i njihova prava, te dizanje svih fabrika na noge, i konačan povratak KTK na domaće i ino tržište.

 

„Paralelnim radom želim da svi radnici dođu na posao. Evo sa današnjim danom je na posao vraćeno 820 radnika od njih 984. Cilj nam je da do kraja mjeseca uvedemo sve u proizvodnju,recimo u  fabriku krupne kože koja je poprilično zapuštena kao uostalom i drugi pogoni. Veliku podršku i dobru saradnju do sada imam sa radnicima i Sindikatom, što dodatno olakšava situaciju.“ – ističe Hodžić i dodaje da je situacija posebno loša u knjigovodstvenoj evidenciji pa je i Upravni odbor donio odluku o modernizaciji ovog dijela uvođenjem kompjuterske evidencije kojom bi se pokrilo poslovanje KTK.

 

Hodžić je za Radio Q prokomentarisao i trenutnu proizvodnju  KTK i naglasio da je uglavnom dovoljna te da pojedine fabrike i previše zarađuju. Jedan od problema kaže Hodžić su i oni radnici koji godinama ne dolaze na posao te „jedu njihov zarađeni hljeb. I to se godinama tako tavorilo. Uprava godinama nije ništa poduzimala. Ne treba dosadašnjeg direktora kriviti, on je samo naslijedio stanje, preuzeo na sebe sve bez tima. Mislim da je problem u kadrovima i nedostatak pravnog, ekonomskog i komercijalnog kadra koji je najjača podrška u radu preduzeća.“ – pojasnio je Hodžić.

 

Na pitanje o plasiranju proizvoda KTK na domaće tržište, Hodžić ističe da su već obavljeni razgovori sa predstavnicima rudnika Kreka i Ðurđevik gdje će kombinat za skoro 15 000 zaposlenih KTK obezbjeđivati obuću dva puta godišnje. S obzirom da su i rudnici i KTK u većinskom vlasništvu Federacije, dogovorena je još lakša saradnja kojom  bez tendera ova dva preduzeća mogu ugovarati poslove što dodatno olakšava buduće poslovanje.

„Znači bez tendera mi njima HTZ opremu, oni nama ugalj ili novac. Tim ugljem mi možemo sve zatvoriti. Evo vam samo jedan primjer: dogovor sa kantonalnom bolnicom Zenica je da mi njima isporučujemo ugalj, a zauzvrat rješavamo buduće obaveze zdravstvene zaštite  radnika“.

 

Kako bi se popravio status i olakšao život velikog broja radnika KTK koji već mjesecima ne primaju plaće, Hodžić najavljuje i otvaranje tzv. „socijalnog dućana“ za radnike KTK. Hodžić je istakao kako je sramotno i žalosno kako se danas tretiraju radnici preduzeća KTK .

„Tretira ih se kao da su dobili  sidu, velike boginje ili ne znam koju zaraznu bolest, toliko su poniženi, što nije ispravno prema  ovim ljudima koji su izdvajali sredstva za izgradnju ove općine. I Općina Visoko bi kao institucija trebala o njima povesti računa – smatra Hodžić.

 

No,čini se da za radnike KTK dolaze bolja vremena. Većina ih je to i zaslužila. Novi vršilac dužnosti direktora KTK Asmir Hodžić  najavljuje rješavanje pitanja penzionisanih radnika i onih koji su stekli uvjete za penziju, time što su već završeni pregovori o uvezivanju radnog staža sa PIO-om, a  za sve radnike kombinata postignut je dogovor o mogućnosti liječenja u Kantonalnoj bolnici Zenica, Državnoj bolnici dr. Abdulah Nakaš i Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu, Kardiovaskularnom Centru u Tuzli, te Ljubljanskoj bolnici. Nova Uprava KTK radi i na opremanju stare ambulante  KTK u kojoj će radnicima biti pružana primarna zdravstvena zaštita,  a kako saznajemo od direktora Hodžića, pregovara se i o kupovini aparata za rano otkrivanje karcinoma dojke koji bi također bio na raspolaganju ženama zaposlenim u KTK što ne isključuje i njegovu širu upotrebu – ističe Hodžić.

 

Budućnosti za ovaj, nekada zaštitni znak visočke regije, očigledno ima. Hoće li Asmir Hodžić uspjeti u svemu što je naumio, pokazat će vrijeme. Na samom je početku svog mandata i želi, kaže, vratiti visočkoj kožari stari sjaj, i pokazati da se ovdje može raditi, zaraditi i od toga pristojni živjeti. O tržištu kožarinih proizvoda kaže:

„Mi ne želimo biti samo na domaćem tržištu, naša je budućnost obnavljanje starih i stvaranje novih poslovnih veza, a  toga vjetrujte ima jako puno. Što je najvažnije, interesa za kožarine proizvode ima, sad je na nama da pokažemo svoju poslovnost. Fabrika obuće, fabrika tekstila radi 99 posto za inostranstvo, ponuda ima, moram istaći da ljudi zovu, čestitaju, prisjećaju se vremena dok je ovdje radio moj otac. Bit će posla, ja u to vjerujem, a  time će se i dostojanstvo ovih radnikaq vratiti“.

Na pitanje o Preventu, Hodžić ističe da su razgovori završeni.

 

„Bar što se tiče ovog tendera. Razgovori se mogu ponovno pokrenuti ako to odlučimo mi odnosno uprava ili Agencija za privatizaciju ili Vlada. Ne mora to biti  Prevent, ali ono što mora biti je obostrano uvažavanje. KTK je ovdje dovođen u zabludu od  strane pojedinaca iz Preventa. Bili su dosta neiskreni prema radnicima koji su bili ucjenjivani. Trenutno sagledavam situaciju sa obje strane i kad budem imao tačne informacije  ja ću to prezentirati javnosti, uključujući imena najvećih krivaca  koji su samo gledali jedan pravac – pravac svojih interesa“ – zaključio je na kraju razgovora Hodžić te pozvao mlade i sposobne ljude, ekonomiste, pravnike, mašince, električare da nađu svoje radno mjestu u KTK koji se izgleda „diže iz pepela“.

Prve rezultate svoga rada nakon uvida u stanje, Hodžić će radnicima prenijeti na još jednom zboru sljedeće sedmice. Kako ističe, želi im dati nadu da će ovaj kombinat vratiti njihovo izgubljeno dostojanstvo, a  oni će svojim radom učiniti da se za Visoko ponovno čuje i putem kožarinih proizvoda. U prilog tome ide i najava da se uskoro očekuje opremanje i robne kuće KTK u novoizgrađenom prostoru u ulici Alije Izetbegovića u blizini zgrade Pošte, što bi bio i vizuelni pokazatelj javnosti da će se „KTK-u“ vratiti stari sjaj, kao iz „vremena Mule Hodžića“.