Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sve spremno za izdavanje biometrijskih pasoša – čeka se isporuka pasoških knjižica iz Njemačke

Građani BiH koji od 15. oktobra predaju zahtjeve za izdavanje putnih isprava, dobijaće biometrijske pasoše od ponedjeljka, 19. oktobra, potvrđeno je u institucijama nadležnim za izdavanje dokumenata.

 

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) potvrdili su da je sve spremno za izdavanje biometrijskih pasoša, te da je sistem koji je pušten u funciju 6. jula potpuno uhodan i da funkcioniše bez zastoja. Trenutno još nema informacija o eventualnim kašnjenjima isporuke pasoških knjižica iz njemačke štamparije, koje bi u Banju Luku trebale biti dopremljene najkasnije do sutra potvrdila je za Radio Q Amila Opardija glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka

 

“Nema novih  informacija vezanih za početak izdavanja biometrijskih pasoša, osim već objavljene informacije o očekivanju isporuke do 15.oktobra. Nadamo se da će sve ići prema planiranom toku. Nakon dolaska knjižica očekuje se da Ministarstvo Civilnih poslova donese zvaničnu odluku o početku izdavanja biometrijskih pasoša” – izjavila je Opardija.

 

Građani BiH sada ne moraju da donose dokumentaciju kao ranije da bi izvadili pasoš, jer su sve nadležne institucije uvezane, pa su iz IDDEEA kazali da se po pasoš može samo sa ličnom kartom. O tome da li  je sve spremno kada su  u pitanju uredi CIPS-a konkretno na području ZDK, razgovarali smo sa Nedžibom Smajlovićem iz odsjeka za civilne poslove MUP-a ZDK.

 

“Prema informacijama s kojima mi raspolažemo  sve je spremno za početak izdavanja biometrijskih pasoša. Sistem je zvanično uspostavljen u julu ove godine. Očekujemo da u uredima CIPS-a neće biti značajnih problema” – izjavio je za Radio Q Smajlović

 

Na licu mjesta radi se fotografija, zatim se uzima otisak prsta, a matični broj, izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo mogu se provjeriti zahvaljujući elektronskoj uvezanosti svih institucija.

 

Ako posjedujete  pasoš koji još vrijedi, nema potrebe da uzimate novi biometrijski pasoš dok BiH ne ispuni uvjete za liberalizaciju viznog režima. U trenutnoj situaciji  možete putovati i sa već postojećim pasošem.

 

Za izdavanje novih pasoša građani moraju izdvojiti 40 KM.

 

Nakon što se i praktično počne sa izdavanjem biometrijskih pasoša, BiH će nakon toga posjetiti stručnjaci Evropske komisije koji treba da steknu uvid u stanje na terenu i naprave procjenu na osnovu čega će Komisija dati novi prijedlog o liberalizaciji viznog režima. Prema riječima nadležnih, novi prijedlog za liberalizaciju viznog režima čime bi nam se  sa biometrijskim pasošem omogućilo kretanje građanima BiH može se očekivati od u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Prema tome građani BiH putovanje u zemlje EU bez viza mogu očekivati najranije 1. jula iduće godine.