Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova humanitarna akcija Omladinskog udruženja Bedem

Obavještavamo Vas da je OU „BEDEM“ pokrenulo akciju prikupljanja pomoći u vidu prehrambeno-higijenskih artikala za povratničko selo Ljeskovik u Srebrenici. Pomoć se će se prikupljati u prostorijama OU „BEDEM“ , ulica Šareni Hanovi 14 , tokom čitavog  mjeseca oktobra.

 

OU “BEDEM” je 3.10.2009. godine organizovalo posjetu Srebrenici i odvoz i podjelu pomoći mještanima sela Ljeskovik. U Srebrenicu je autobusom otputovalo više od 50 mladih iz Visokog, Breze i Kiseljaka. U sklopu obilaska Srebrenice posjećen je Memorijalni centar u Potočarima u kojem je za mlade održan čas historije o Srebrenici, pregledan 27-minutni film o stradanjima u Srebrenici i obilazak prostorija bivše tvornice akumulatora u kojima su boravili vojnici UN-a koji su trebali da zaštite srebreničane, a ko su oni bili pokazuju užasni natpisi i slike vulgarnog sadržaja koje su oni crtali na zidovima prostorija. Poslije obilaska grada Srebrenice, ručka u restoranu i klanjanja podne namaza posjećeno je selo Ljeskovik koje se nalazi u brdima na samoj granici sa Srbijom. Mještanima smo podijelili oko jedne tone hrane.

U tom selu ima 12 obitelji i oko 40 stanovnika, samo je jedna osoba zaposlena, kada padne snijeg to selo bude “odsječeno” od svijeta, najbliža trgovina je oko jednog sata vožnje automobilom, usjevi koje dobiju uglavnom i pored zaštite “pokradu” divlje svinje i medvjedi kojih u okolnim šumama ima mnogo tako da stanovnicima pomoć koja se donese u hrani znači jako puno i osigurati hranu preko zime im je najveći problem. Zbog svega ovoga OU “BEDEM” organizuje još jednu prijeko potrebnu humanitarnu akciju i apelujemo na sve one koji mogu da pomognu da se odazovu jer pomoć ovim ljudima je neophodna i mora stići prije snijega jer u suprotnom je u pitanju njihovi životi.

 

MI NJIMA MORAMO POMOÆI KAKO UMIJEMO I ZNAMO!

 

 

 

Predsjednik OU Armin Omanović