Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Mević za deseti rodjendan ima samo jednu želju, da otac Jasmin ozdravi i što prije se vrati kući

Šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje, Adnan Mević danas proslavlja deseti rođendan. Ove godine i njemu i njegovoj majci Fatimi  pomućena je radost zbog boravka oca i  muža Jasmina u bolnici u Zenici. Prošle je sedmice operirao slijepo crijevo, te se oporavlja u zeničkoj bolnici. Danas u 13.00 sati u stanu porodice Mević ipak će biti skromno obilježen Adnanov 10. rodjendan, a na proslavu se najavio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. On nastavlja tradiciju posjete iz gradske vlasti Saarajeva, koji redovno malom Meviću uplaćuju po 200 KM pomoći  na ime statusa koji je dobio rodivši se nekoliko minuta poslije ponoći na sarajevskoj  akušerskoj klinici 12.oktobra 1999.g.

Kofi Annan, tadašnji tajnik UN kumovao je djetetu koje je po njegovu imenu dobilo ime Adnan.

Sreću i radost desetog rođendana pomutio je Jasminov boravak u bolnici. Jutros smo ga pozvali  kratko razgovarali s njim o njegovom zdravstvenom stanju, neispunjenim obećanjima i današnjem rođendanu.

 

“Mi smo se pripremili da kao i svake godine obilježimo Adnanov rođendan. Teško je znate, ja sam u bolnici, supruga ne radi, ali snalazimo se nekako, samo da bude zdravlja – istakao je za Radio Q Jasmin Mević.

Dječak čijim su se roditeljima obećavale “kule i gradovi” te finansijska pomoć do punoljetstva, danas su pomalo razočarani. Nije lako živjeti od 300 KM plaće ložača u Gradskom kinu i 200 KM pomoći Grada Sarajeva. Supruga Fatima bila je zaposlena 2,5 godine u visočkom Preventu, ali je dobila otkaz.

“Razočaran sam time što mi za suprugo još nikad nisu našli posao, iako su mnogi obećavali, od Sarajeva do Općine Visoko, ali nažalost ništa od toga nije bilo stalno. Nije ni važno kakav je posao, cilj nam je stalno i sigurno mjesto koje bi nam dalo sigurnost” – kaže Jasmin Mević.

 

S teškom materijalnom I finansijskom situacijom danas se suočavaju mnoge porodice u BiH, a  želja i potreba je mnogo. Iako su mnoga obećanja ostala neispunjena i želje neostvarene, danas na deseti rođendan šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje Adnan Mević ima samo jednu, da mu otac Jasmin ozdravi i što prije dodje kući.