Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Senad Karavdić: Ja između profita bilo koje privredne organizacije i subjekta i zdravlja mene i moje djece biram zdravlje

Zbog nezadovoljavanja forme poslovnika o radu Općinskog vijeća Visoko, vijećnici općinskog vijeća Visoko nisu imali priliku izjašnjavati se o prijedlogu vijećnika Senada Karavdića koji je tražio da se u općinski akcioni plan uvrsti i Lokalni ekološki akcioni plan(LEAP)  iz GAP projekta. Načelnik Munib Alibegović kao predlagač dao je pojašnjenje vijećnicima je da općina Visoko nije spremna  da na svoje prostore trenutno uvodi standarde EU.

 

 „Prije svega tu su veliki kapaciteti koje iammo na području općine, jer se bojim da bismo možda ovim doveli u pitanje rad određenih privrednih subjekata. Zatim bismo vjerovatno mogli dovesti u pitanje  rješavanje određenih problema, gdje također nismo spremni na izgradnju područnih kolektora iz pravca Radovlja, Gračanice, Liješeve. Ukoliko bismo sebi zadali visoke standarde mislim da bismo onda morali pristupiti intenzivnom prečišćavanju i standardizaciji usluga koje imamao na području općine.“ – pojasnio je Alibegović te dodao da se ovdje radi o privatnim subjektima koji se bave preradom mesa sa dosta organskog otpada.

 

Alibegović je spomenuo firmu Prevent s kojom su u toku pregovori za izgradnju spalionice  za organski otpad u okviru zajedničkog projekta u kojem bi ovo preduzeće i  Općina Visoko rješili pitanje organskog otpada za sve proizvođače. Postavlja se pitanje novca, odnosno čija je procjena da će nas taj projekat koštati manje u odnosu na ono što nam se nudi LEAP-om, za koji postoji pokriće GAP projekta i što bi u konačnici obuhvatilo i druge ekološke probleme kao što je smeće, čistoća rijeka, te neophodne edukacije stanovništva o očuvanju zdrave ekološke sredine.

Vijećnik SAD Senad Karavdić je zatražio i svrstavanje LEAP projekta u akcioni plan Radne grupe s obrazloženjem:

„Smatram da trebamo iskoristiti donacije GAP-a i njihovo prisustvo u općini Visoko. Mislim da je LEAP projekat ono što je nama potrebno.

Ja moram replicirat načelniku, mislim da se nisam trebao konsultovati ni sa kim. Ja između profita bilo koje privredne organizacije i subjekta i zdravlja mene i moje djece biram zdravlje. Ja mislim i da većina vijećnika to ovdje misli. Mi ako budemo zatvarali oči pred problemima koji su stvarni prilikom kretanja i života na području općine Visoko, nećemo dogurati daleko. Neće nam trebati ni privredni subjekti, odnosnu o njima neće imati ko raditi za 20 godina,a digitalizaciju možemo iskoristiti za izdavanje iz matične knjige umrlih” – obrazložio je  vijećnik Senad Karavdić

Govornicu Općinskog vijeća načelnik Alibegović ponovno je iskoristio te obrazložio da se ovim odbijanjem ulaska LEAP projekta ne želi poslati poruka da se ne rješavaju ovi problemi, „ jer to je jasno i iz sredstava koja se planiraju svake godine, samo mislim da ovo ne moramo rješavati kroz GAP projekat“ – istakao je Alibegović.

 

Svoje mišljenje je izrazio i vijećnik Halim Dervišević, tražeći da se ocjene pozitivni i negativni  efekti prihvatanja Karavdićevog prijedloga.

„Mislim da bi sve ovo trebalo malo „spustiti na zemlju“, da vidimo kakvi su zaista pozitivni i negativni efekti, da se ne upuštamo prerano“ – izjavio je Dervišević.

 

Vijećnik Karavdić pokušao je vijećnicima približiti prednosti ovog projekta.

„Ne možemo svake godine kako se koji problem javi tako ga i rješavati, ne može općina sama finansijski „ugasiti sve požare“. Mislim da je ovo prava prilika da imamo sistemsko rješenje, da na pravi način prepoznamo i djelujemo u rješavanju, a  uz sve to ide i finansijska pomoć Europske Unije. Moramo se odlučiti šta želimo, hoćemo li čist zrak, čistu vodu, čiste šume, hoćemo li zdravu djecu? Ja nisam za to da svake godine imamo nove probleme koje rješavamo privremeno. – izjavio je Karavdić.

 

No, do izjašanjavanja vijećnika po ovom pitanju nije došlo, jer je sekretar Općinskog vijeća Visoko Zekija Omerbegović pojasnila da za takav prijedlog nema zakonskog osnova, odnosno da se trebao predložiti u formi amandmana, što je spriječilo njegovo stavljanje na glasanje. Nakon pauze od deset minuta, koju je tražio klub vijećnika SDA, a koja je u stvarnosti trajala punih 50 minuta, stav SDA je bio da nisu ispunjeni formalni uslovi za izglasavanje o prihvatanju  amandmana, te da se prijedlozi o rješavanju problema koje je vijećnik Karavdić naglasio,

“inkorporiraju u ažuriranje strategije razvoja općine Visoko“. Glasanjem su ovaj prijedlog vijećnici prihvatili, pa će se ekološka pitanja i dalje rješavati kao i do sada. To bi praktično značilo, po izbijanju problema i njegovim privremenim rješavanjem, bez konkretne analize i pomoći, u ovom slučaju GAP-a i EU, jer bi, prema izjavama načelnika, uvođenje takvih visokih  standarda poremetilo i ugrozilo rad privrede.

 

Dobar primjer za visočku situaciju možda leži u ambicioznom pristupu u susjednoj općini Kakanj, gdje su se okupio odgovorni tim osoba te po uzoru na GAP-ov LEAP(Lokalni ekološki akcioni plan) napravili svoj općinski, u kojem se sami brinu i o finansijama i projektima kojima je obuhvaćem, uz značajne segmente rada predstavnika mjesnih zajednica, anketiranih građana i naravno stručnjaka iz ove oblasti – što je za Radio Q potvrdio Evelin Memić iz odnosa s javnošću općine Kakanj. Što se tiče načina rješavanja visočkih ekoloških problema, nadamo se da iza njih ne stoje privatni interesi pojedinaca, a  sve za „dobrobit“ svih.