Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisani ugovori za nastavak radova vodovodima Krečane i Grđevac

U prostorijama općine Visoko danas su potpisana dva ugovora za isporuko građevinskog i vodovodnog materijala. Ugovori su potpisani između Ministarstva za poljoprivrdu, šumarstvo i vodoprivredu, Općine Visoko i izvođača radova. Ugovori se odnose na vodovod Krečane gdje je izvođač radova firma Toplane Zenica sa vrijednosti ugovora  80 000 KM.

 

„Na ovom se vodovodu radi od 2006.g. i od tog perioda je Vlada ZDK  u ovaj vodovod uložila više od 380 000 KM, i to će danas značiti priključivanje  470 domaćinstava„ – pojasnila je ministrica Mirzeta Džonlagić.

 

Drugi Ugovor se odnosi na vodovod u Grđevcu, čiji su radovi počeli 2005.g. te je u ovaj projekt Vlada ZDK uložila 95 000 KM  i danas je potpisan ugovor za preostalih 10 000 što će poslužiti za završetak radova na rezervoaru.

„Ovo je dobar primjer zajedničkog sinhronizovanog rada i uvezivanja novoa vlasti: kantona i općine, ali i lokalne zajednice jer su stanovnici ovih mjesnih zajednica ulaganjem vlastitih sredstava i svojim radom i evo doći ćemo do konačnog cilja, a to je da domaćinstva imaju dovoljne količine pitke vode“ – istakla je ministrica Džonlagić ističući da bi se i druge mjesne zajednice trebale angažovati te uz pomoć kantona i općine riješiti životna pitanja snadbjevenosti vodom.

 

Kako je medijima potvrdio načelnik općine Visoko Munib Alibegović, uskoro će biti upriličeno potpisivanje ugovora i za nastavak izgradnje vodovoda u Goduši. Alibegović je iskoristio priliku te javnost upoznao sa novitetima vezanim za cestovna ulaganja na području Visokog, odnosno nastavak već započetih radova.

 

„Aplikacija općine Visoko iznosila je oko 1, 6 miliona KM, a 01.oktobra je potpisan protokol na pola miliona KM, od čega je 200 000 za most u Prijekom. Ovdje će biti potrebno prvo vratiti izvođača na nastavak radova, što će biti oko 10.oktobra“ – izjavio je Alibegović

 

Drugi projekat u koji će biti uloženo 260 000 KM je zaobilaznica u Moštru, te još 40 000 KM koji se tretira kao podrška izgradnji puta Trnovci – Bištrani.