Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potvrđeno: Asmir Hodžić novi v.d direktora o KTK Visoko: Zbor radnika 05.oktobra u 08.00 sati u Topuzovom polju

Predsjednik Sindikata KTK Visoko, Ramiz Omanović ne krije svoje iznenađenje razvojem situacije u KTK, odnosno dolaskom Asmira Hodžića na mjesto v.d direktora ovog nekadašnjeg giganta. Omanović u izjavi za Radio Q ističe da se ovdje vjerovatno radi nekoj političkoj igri, ali ipak daje šansu novoimenovanom direktoru koji će se već u ponedjeljak u 08.00 sati obratiti radnicima u pogonu u Topuzovom polju.


 

„Radnici sindikat KTK je ovim potezom jednostavno zatečen. U nekim polovičnim poslovima ne da je Sindikat neopredjeljen, već ćemo se o pokretanju poteza izjasniti u ponedjeljak. Mi kao sindikat moramo imati povjerenje svih radnika za poduzimanje sljedećih koraka. Mi smo dobili uvjeravanje  novoimenovanog direktora da će se obratiti radnicima u ponedjeljak ujutro. Njegovi današnji optimistični istupi  i ono šta namjerava poduzeti, možda će promijeniti i mišljenje radnika. Dosadašnji odnos rukovodstva  prema radnicima bio je u najmanju ruku sraman. Svih 1200 ljudi je  bilo ubijeđeno da ćemo program sa Preventom završiti i da će se uvezati radni staž svim uposlenicima“ – izjavio je Omanović.

 

O privatizaciji i Preventu novoimenovani v.d direktora KTK Visoko, Asmir Hodžić kaže da je odigrana neugodna igra od strane tog preduzeća, te ih smatra krivcem za stanje u KTK-u.

 

„Mislim da se ova hipoteka mora skloniti. Već ćemo u ponedjeljak poduzeti neke korake koji ako ne bude rezultata, imat će za posljedicu i podnošenje krivičnih prijava za odgovorne. Mi želimo i moramo nastaviti proces privatizacije, neka radnici imaju koristi od toga, a ne 15-16 zaostalih plaća, a neka oni svoje dionice kasnije prodaju kome hoće“ – izjavio je Hodžić.

 

Radnici su danas primili po 130 KM pomoći koja je stigla od Federalne Vlade, a koja će biti uvrštena kao dio zaostalih primanja. Njihova se agonija nastavlja i dalje, a novi vršilac dužnosti direktora KTK Visoko Asmir Hodžić ne krije  svoj optimizam i vjeru da se poštivanjem zakonskih propisa i radom, većina problema može kvalitetno i brzo riješiti.

„ Želim da zamolim sve mlade ljude općine Visoko, jako ih puno ima, da ne kukaju da nemaju gdje izaći i da nemaju gdje zaraditi, neka se uključe u radni odnos u KTK da u budućnosti čine upravu ovog preduzeća. Moramo se nečega i odreći da bi nam sutra bilo bolje, jer i nama je bilo bolje dok su naši roditelji ovdje radili“ – naglasio je Hodžić.

 

Podsjećam, otac Asmira Hodžića, bio je dugogodišnji direktor ovog nekad visosočkog giganta i sinonim za zlatna vremena Visokog i razvoja privrede. Mlađi Hodžić je dugogodišnji direktor JKP Gradska groblja, jednog od najuspješnijih preduzeća u ovom segmentu na području BiH. Mnogi vjeruju da će Asmir Hodžić i KTK dovesti na listu uspješnih, bar upola kao JKP „Gradska groblja“.