Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vinarija “Vinag” iz Slovenije proizvela posebnu liniju vina i dala joj ime “Piramida Sunca”

Sticajem okolnosti jučer sam prisustvovao školi vina za novinare koja je upriličena u restoranu “Zelena Dolina” u Sarajevu. Osim upoznavanja sa radom vinarije “Vinag” iz Maribora koja postoji već 200 godina i čija vina je konzumirao i sam Josip Broz, a tu praksu nastavili i sadašnji politički funkcioneri u Sloveniji, koji Vinagova vina koriste za protokolarne poklone, ova vinarija je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao vinarija sa najstarijom lozom na svijetu, starijom od 400 godina.

Interesantan je i način na koji se Vinag odlučio ući na BH tržište. Naime oni su osim svog poznatog asortimana i sorti odlučili proizvesti i posebnu vrstu vina za BH tržište i nazvali ga “Piramida Sunca”. Slično vino postoji i u Sloveniji i zove se “Piramida”, ime je dobilo po vinogradu koji je smješten na brdu koje svojim izgledom podsjeća na piramidu. Iskoristio sam priliku i malo porazgovarao sa ljudima iz Vinaga sa posebnim zanimanjem za njihov proizvod “Piramida Sunca”

Bogdan Pečuh, član Uprave Vinag-a:

 

Željeli smo pokrenuti jednu liniju vina koje bi recimo bilo nešto lakše vino između suhog i polusuhog i koje može da ide uz najširi dijapazon jela. Ideju za ime „Piramida Sunca“ dobili smo kada smo prolazili kroz Visoko i kada su nam domaćini govorili o tim piramidama koje smo kasnije posjetili i odlučiliu da će se vino namjenski za ovo tržište zvati „Piramida Sunca“

 

Ivan Serac, šef marketinga Vinag-a:

 

Napravili smo jednu vrstu vina koje se može piti samo, a još bolje uz kiselu vodu, recimo kao špricer. Vino sadrži 8 grama secera, znači na granici je između suhog i polusuhog, cijenimo da je to dobro vino, dali smo mu ime „Piramida Sunca“ . Mislim da je to vino koje može proći, za sada je u litarskoj ambalaži, a vjerovatno će tako i ostati.

 

Barbara Pribožič-Leka, jedini profesionalni sommelier u BIH:

 

Izuzetno je interesantno i jako rijetko da se jedna vinarija usudi napraviti vino namjenski za BH tržište. I sama anegdota kako je došlo do toga je interesantna, dakle da su vlasnici vinarije došli u Visoko, vidjeli „piramide“ oduševili se i svome vinu dali ime „Piramida Sunca“. Samo vino je simpatično i pitko sa malo povišenim kiselinama znači, malo svježije vino koje se odlično ispija samo uz neku mezu, a može ići i u neki gemišt. Što se tiče meze, ona bi trebala biti nešto lakša, sastavljena od različitih vrsta sireva, recimo pureće šunke, kobasica i svih drugih mesnih prerađevina koje ne ostavljaju dugotrajan okus u ustima.