Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stanovni Grđevca sve bliži realizaciji izgradnje rezervoara

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na 149. sjednici odobrila je isplatu premija za 353 proizvođača steonih junica s područja ovog kantona. Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a odobreno je 88.600 KM.

„Smatramo da je ovo dobar projekt, ali ima nagovještaja da će oni koji se bave kožarstvom i djelatnostima prerade mesa, pokrenuti novi projekt na nivou Federacije BiH, koji bi pospješio uzgoj krava“, na pres- konferenciji izjavio je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Vlada je odobrila i 138.900 KM na ime poticaja za 88 uzgajivača povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima. Poticajna sredstva po metru kvadratnom iznose tri KM.

„Najvjerovatnije da se s ovom tranšom zaustavlja isplata u ovoj sferi jer smatram da treba da redefinišemo kriterije i da vidimo šta su naši ciljevi u poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju u plastenicima“, izjavio je Galijašević.

Usvojen je i prijedlog Zaključka o odobravanju 10.100 KM za nabavku građevinskog materijala za izgradnju rezervoara u naselju Grđevac, Mjesna zajednica Poriječani, općina Visoko.