Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom počeo projekat Tragovima bosanskog kraljevstva – Dobro došli na kraljevske dvore!

U Visokom je danas počeo projekat “Tragovima bosanskog kraljevstva”: Dobrodošli na kraljevske dvorove! Radi se o jedinstvenoj bosanskohercegovačkoj turističkoj inicijativi, u okviru koje će za dvadesetak predstavnika turističkih agencija iz zemlje i inostranstva organizirati posjeta čak deset bh gradova.

 

Projekat vodi fondacija “Mozaik” u saradnji sa desetak odabranih zajednica, u želji da se izrade jedinstveni, brendirani turistički proizvodi kulturnog turizma.

 

„Mi smo danas došli u vaš lijepi kraljevski grad i odavde počinjemo naš put zajedno sa tour operaterima i tour agentima iz BiH, Hrvatske i Slovenije obilazti deset gradova koji su povezani kulturno – historijskim naslijeđem srednjevjekovne Bosne. Vodimo ih na trodnevno putovanje na kojem želimo da otkrijemo neispričanu priču o bosanskim kraljevima. I naravno Visoko je prvo na listi, jer odavde je kažu sve i počelo, ovdje su naši kraljevi i stolovali i mi vjerujemo da je Visoko najbolja početna stanica“ – izjavila je za Radio Q izvršna direktorica fondacije Mozaik  Vesna Bajšanski – Agić.

 

 

Program Tragovima bosanskih kraljevstva traje već dvije godine i mi  ga provodimo zahvaljujući podršci Evropske Unije sa oko 300 000 eura, a  pored toga je i svaka općina uključujući i Općinu Visoko dala od 15 000 do 30 000 KM kako bi se turističke aktivnosti podigle na viši nivo i obučili turistički radnici.