Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje za javnost iz Preventa: Ugovor o kupovini dijela KTK Visoko od danas nevažeći

Ugovori o kupoprodaji dvije tehničko-tehnološke cjeline i to za preradu kože i krzna u Topuzovom polju i proizvodnju obuće u Goruši, oba u vlasništvu KTK Visoko, a koji su sa Preventom BH potpisani 24.07.2009. godine u Sarajevu od danas više nisu važeći.  

Direktor proizvodne divizije Preventa u Bosni i Hercegovini Adnan Smailbegović je sa velikim razočarenjem pismeno obavijestio Agenciju za privatizaciju Federacije BiH o ovoj odluci koja je usljedila nakon što ni nakon 60 dana od potpisivanja ugovora KTK Visoko nije uspio imovinu, a koja je predmet ugovora, osloboditi založnih prava. Poslije nekoliko godina razmatranja kupovine dvije tehničko-tehnološke cjeline, uz intenzivno pregovaranja u vezi samog ugovora što je trajalo više od šest mjeseci, te nakon dodatna dva mjeseca za izvršenje obaveza prema založnim povjeriocima, a uzimajući u obzir višegodišnju tešku situaciju u KTK Visoko, kao i nedovoljno ozbiljan pristup nadležnog ministarstva, Prevent nema namjeru više čekati. 

„Suviše dugo smo čekali da se određene stvari pokrenu. Svako investiranje dodatnog vremena i sredstava u ovaj projekat nije sigurno i ne želimo se naći u situaciji da žalimo za izgubljenim godinama dok smo mogli razvijati proizvodne pogone na drugom mjestu“, istakao je u pismu Smailbegović. „Raskidanjem ovog ugovora u skladu sa članom 12, oslobađaju se izdvojena sredstva koja sada možemo usmjeriti na daljnje unaprjeđenje postojećih proizvodnih kapaciteta, razvijanje proizvoda i osvajanje novih tržišta.“  

Odsustvo adekvatne podrške nadležnih institucija prouzrokovalo je da izostane još jedan pozitivan epilog procesa privatizacije državnog kapitala. „Iskreno žalimo zbog radnika i Uprave KTK Visoko koji su vidjeli u ovim ugovorima iznenadnu šansu za novi početak koja bi doprinjela razvoju lokalne zajednice, ali i cjelokupnog društva“, stoji u pismu.  

Prevent i dalje ostaje zainteresovan za ove dvije tehničko-tehnološke cjeline, ali kada se ispune odgovarajući uslovi da ponovo uđemo u pregovore.