Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nedostatak finansijskih sredstava i dalje sprječava istraživanja na Starom gradu Visoki

Iz razgovora sa direktorom Zemaljskog muzeja u Sarajevu dr. Adnanom Busuladžićem saznajemo da su finansijska sredstva još uvijek osnovni razlog zašto se iskopavanja na Starom gradu Visoki nisu nastavila od 2008.g.

Prva sistematska arheološka sondažna iskopavanja na lokalitetu Stari grad Visoki su realizovana u periodu od 17.09.2007. do 10.10.2007. godine i nastavljaju se u periodu od   30.06.2008. do 31.08.2008. godine. Istraživanja su realizovana u saradnji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Zavičajnog muzeja Visoko. Predvođena su mr. Lidijom Fekeža – voditeljem projekta, arheologom i stručnjakom za Srednji vijek iz Zemaljskog muzeja BiH i voditeljem Stručnog tima na terenu. Rezultat ovih istraživanja su otkrivene, do sada nepoznate, zidine kraljevskog grada i brojni vrijedni arheološki nalazi – podaci su sa internet stranice www.zavicajnimuzej.com.

“ Ja ne vodim istraživanja. Mislim da tu samo nedostaje novca i tu je sada status quo. Moraju se konzervirati stvari koje su otkopane. Zidine i sve to je sada u nekom stagniranju. Novci su na računu Općine Visoko i ja tu ne viudim nikakvu veliku priču da se može pričati. Oni moraju na temelju onih svih elaborate koji su se napisali, napraviti konzervaciju postojećih zidina da bi se bilo šta radilo dublje, ozbiljnije i dugoročnije “ – izjavio je za Radio Q, dr Busuladžić.

 

Stari grad Visoki je srednjovjekovni grad i tvrđava koja je postojala za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Prvo spominjanje grada se desilo 1. septembra 1355., iako se pretpostavlja da je sagrađen još mnogo ranije. Služio je i kao sjedište visokog feudalca sa titulom velikog kneza bosanskog. Osmanlijskim osvajanjem Bosne biva porušen. Danas je stari grad Visoki nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.