Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ugroženo zdravlje ljudi” – nedovoljan argument za Federalno Ministarstvo zdravlja

Federalni ministar zdravstva dr. Safet Omerović nije podržao inicijativu Općinskog vijeća Visoko i Saveza općina i gradova FBiH za izmjenu Odluke o maksimalnim  iznosima neposrednog učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava.

Ministar Omerović predlaže da se inicijativa uputi Vladi Kantona koja može utvrditi i niže iznose participacije ukoliko za to obezbijedi sredstva, kao i da oslobodi od plaćanja i druge kategorije ukoliko se propisom utvrdi obaveznik uplate iznosa participacije.

 

Navedena inicijativa OV Visoko prihvaćena je na Skupštini Saveza općina i gradova FBiH, te ju je ovo tijelo i uputilo federalnom ministru na razmatranje.

Podsjećam, ovom inicijativom je traženo da se pojedine kategorije osiguranika u potpunosti oslobode plaćanja participacije (misli se na penzionere op.a), a kao razlog je navedeno „ugroženo zdravlje ljudi“. Ministar Omerović smatra da su u Odluci  navedeni veći broj osiguranih lica različitih sociajalnih kategorija koji su izuzeti od plaćanja, pogotovo penzionera, od kojih više od pola prima najnižu penziju od 296 KM.

 

Ministar smatra da su obezbjeđena dovoljno široka prava korištenja zdravstvene zaštite kako za osigurana tako i za neosigurana lica.

„Proširena je i pozitivna  lista lijekova, te je Odlukom o listi esencijalnih lijekova, utrđena lista lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja“ – navodi se u odgovoru ministar Omerovića.

 

„Mišljenja smo da Vaša inicijativa ne sadrži dovoljno pokazatelja i validnih dokaza, kojima bi argumentovano potvrdili tražene izmjene, te istu ne možemo podržati“ – ističe ministar na kraju.

 

Vijećnicima Općinskog vijeća Visoko bit će predočen ovaj odgovor i neprihvatanje inicijative čiji je predlagač bila vijećnica SDP-a Jasmina Zubić, na sljedećoj sjednici OV.

Pretpostavljamo da će novi put pokušaja rješenja i prihvatanja ove inicijative voditi prema Vladi ZDK, jer na višem federalnom nivou očigledno nema sluha za probleme ugroženih kategorija i njima očito trebaju jači argumenti od „ugroženog zdravlja ljudi“.