Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent i zvanično odustao od kupovine dijela KTK Visoko

 

Prevent je pismeno putem Agencije za privatizaciju odustao od produženja roka za aktiviranje kupoprodajnih ugovora za kupovinu dijela KTK Visoko te najavio raskid kupoprodajnih ugovora zbog nemogućnosti skidanja založenih hipoteka.


 

Razlog je kako se navodi “nerazumijevanje nadležnih institucija za ovaj projekat”, prije svega nadležnog ministarstva. Prevent također žali što će predviđene investicije “otići” na drugu stranu. Ovoj odluci kumovala je i najavljena blokada Poreske uprave u jednom drugom slučaju vezanom za Prevent.

 

Kako smo uspjeli saznati od našeg izvora informacija Preventu je “žao” Uprave KTK i radnika koji su prepoznali šansu za novi početak, međutim ističu da kod drugih institucija nije bilo razumijevanja, ali će i dalje ostati zainteresovani za kupovinu dvije cjeline KTK pod nekim drugim uvjetima I okolnostima.

 

Da podsjetimo, Prevent je nakon višemjesečnih pregovora i neposredne pogodbe kupio dvije cjeline KTK Visoko koje su procjenjene na više od 40 miliona KM za nešto više od 8 miliona KM. Uz sve to trebao je preuzeti preko 450 radnika, dok bi velikom dijelu preostalih radnika KTK bio uvezan radni staž i mnogi bi stekli pravo na penziju.