Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog problema sa Poreskom upravom Prevent odustaje od kupovine dijela KTK!?

 

Iako je potvrđeno i ranije ozvaničeno da je Prevent kupio dio KTK Visoko, ipak bi se moglo desiti da Prevent odustane od te kupovine. Kao razlog ovakvog razvoja događaja navodi se skidanje hipoteke Poreske uprave koja nije urađena u predviđenom roku od šezdeset dana, a zbog naknadnog tumačenja Federalne poreske uprave o tome  da će skidanje hipoteke koju Prevent kupuje biti moguće u skladu sa Zakonom 50, Zakona o Poreskoj upravi dva dana po uplati duga za koji se tereti KTK, a nikako prije uplate kako je Prevent tražio (Iz KTK smatraju da je ovo neopravdano nametnuta hipoteka nad cijelom imovinom  u Visokom)


 

Zbog različitog tumačenja Kantonalnog poreskog ureda Zenica i Federalnog poreskog ureda skidanje hipoteke nad dijelom objekata, kao uvjet koji je tražio Prevent nije moguće uraditi.

 

Do sutra se očekuje pismeni stav Preventa u Agenciji za privatizaciju , kako bi se znao i njihov zvaničan stav, a od strane KTK zatraženo je produženje roka za trideset dana za realizaciju Ugovora.

 

Kako nezvanično saznajemo vrlo je moguće da Prevent odustane od cijele priče, jer opet nezvanično  razlog tome je i najavljena blokada Preventa od strane Poreske uprave u jednom drugom slučaju. Više detalja svakako će biti poznato sutra nakon 11 sati za kada je zakazana press konferencija na kojoj će se o ovoj temi novinarima obratiti direktor Preventa u BiH, Adnan Smailbegović.