Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sutra otvorenje Centra za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama


 

 

Sutra će u Zenici biti otvoren Centar za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama. Ovaj Centar počeo se graditi prije nepunih deset mjeseci, sredstvima Ministarstva za razvoj i ekonomsku saradnju SR Njemačke, u iznosu od 810.000, KM, zatim Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK (120.000 KM), Općine Zenica (u vrijednosti izraženoj u KM 330.000 te  organizacije „Bild hilft e.V. – Ein Herz für Kinder“ iz Njemačke (oko 40.000KM).

 

Projekat je implementiran kroz saradnju Udruženja Humanost – societas humanitatis iz Zenice kao nosioca projektnih aktivnosti i humanitarnih organizacija Terra Tech i Lebenshilfe Plauen gGmbH iz SR Njemačke kao administrativno-tehničkog i stručnog partnera.Nakon ceremonije otvorenja u novosagrađenom objektu će se održati i svečano potpisivanje ugovora o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta „Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama“ u Zenici. Ugovorom, koji će potpisati premijer Zeničko-dobojskog kantona, načelnici svih 12 općina Kantona i predsjednik Upravnog odbora Udruženja Humanost, će biti regulisan rad Centra u prve dvije godine pilotne faze (od 01. oktobra 2009. do 30. septembra 2011. godine) koji će finansijski biti dobrim dijelom podržan i od strane inostranih donatora.

 

Usluge Centra su namijenjene djeci ometenoj u razvoju ili u riziku od nastajanja ometenosti u razvoju koja su u svom tjelesnom, kognitivnom, govornom, emocionalnom i socijalnom razvoju ugrožena ili usporena, od rođenja do polaska u školu, kao i njihovim roditeljima, drugim zakonskim starateljima i osobama koje vrše odgojnu funkciju sa područja općina Zeničko-dobojskog kantona. Potrebu za postojanjem jednog ovakvog Centra, jedinstvenog za područje Bosne i Hercegovine, su potvrdila i istraživanja na terenu. Uposlenici Udruženja Humanost su, naime, u proteklom periodu uspjeli posjetiti blizu stotinu porodica djece sa posebnim potrebama širom Zeničko-dobojskog kantona koji su evidentirani kao potencijalni budući korisnici ambulantnih i mobilnih usluga Centra.

 

Svečanosti otvorenja će, pored predstavnika kantonalnih i lokalnih vlasti, prisustvovati i gdin Joachim Schmidt, ambasador SR Njemačke u BiH, predstavnici njemačkih partnera na projektu, centara za socijalni rad, domova zdravlja, udruženja za pomoć osobama sa posebnim potrebama, vrtića te drugi gosti.

 

Press služba ZDK