Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Recesija u Preventu: Radnicima više nema supe i salate kao i ostalih priloga

Da je situacija krajnje teška i da recesija ulazi u baš sve pore društva govori i najnovija mjera štednje koju je uvela grupacija Prevent u Visokom. Naime, odnedavno radnici ovog “giganta” koji ponekad rade i po 12 sati više nemaju pravo na konzumaciju salate i supe u menzi. Potvrdu ovih navoda dobili smo i od samih uposlenika drugog po veličini izvoznika u BiH, koji su nam dodali i to da uz supu i salatu ostaju uskraćeni i za ostale priloge koji idu uz hranu (kečap. senf, majoneza op.a). Uz sve pomenuto radnici imaju i pravo na određene količine hljeba. Također još jedna novost  dolazi iz “Visočkog” Preventa, radnici odnedavno umjesto domaće visočke Vispak kafe konzumiraju “domaću”  Franck kafu po cijeni od 0,5KM. Navodni razlog odustajanja od Vispakove kafe je njen loš kvalitet jer se u nekoliko navrata pokazalo da je Vispakova kafa slana!?

Visoko kao odlična kolonija vankantonalnih firmi i raznoraznih grupacija uz podaničku svijest domaćih izdajnika idealan je poligon za jedan ovakav antirecesivni eksperiment. Ne treba napominjati da i u ovoj sferi poslovanja Preventa, kada je u pitanju ishrana najvećeg dijela zaposlenih radnika uopšte u Grupaciji, Visočani nemaju nikakav udio, jer sve poslove oko ishrane radnika rukovodi neko iz Sarajeva.

Nadamo se da će ovaj eksperiment se pokazati kao dobar i da će se kasnije primjenjivati i u ostalim granama BH privrede i društva uopšte. Stoga nam jedino preostaje pohvaliti i ovo inovativnost stručnih ljudi koji u pasivnu provinciju donose nove ideje uz već daleko poznate “muljne kolače” i njihove ljekovite mirise.

“Vlasnici kapitala i biznisa ce kod radnika podsticati i stimulirati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuce i tehnologiju, obvezujuci ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdrzivosti. I na kraju ti neplaceni dugovi ce izazvati bankrot banaka, koje ce morati biti nacionalizirane, pa ce drzava onda krenuti putem koji vodi u komunizam…”

(Karl Marx, Das Kapital).

 http://www.youtube.com/watch?v=10TfxcE1K4I