Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Put kroz “srednjovjekovnu Bosnu” počinje u Visokom

Jedinstvena bosanskohercegovačka  turistička inicijativa ovog petka, 25 septembra, počinje u Visokom. Radi se o projektu  „Tragovima bosanskog kraljevstva”  koji vodi „Fondacija Mozaik” u saradnji sa desetak odabranih zajednica kako bi se izradili jedinstveni, brendirani turistički proizvodi u sferi kulturnog turizma.

 

„Kroz zanimljivo i nesvakidašnje putovanje, koje će između ostalog ponuditi tajne i život ”na dvoru kralja Tvrtka”, gosti će posjetiti Visoko, Čajengrad, Vareš, Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Vranduk, Maglaj, Tešanj, Jajce i Travnik. Oni će kroz ovo putovanje upoznati se sa tematikom, okusima, historijom i običajima srednjovjekovne bosanske države, posjetiti kulturno-historijske spomenike iz tog doba, koji su pravo kulturno blago i do sada najmanje iskorišten turistički resurs ovog podneblja” – navode iz Mozaika.

 

Zanimljivo putovanje, prvog dana vodi u Visoko i to dolaskom dvije grupe od kojih će jedan posjetiti Čajengrad, osvježiti se kahvom iz džinovske džezve, a  druga će posjetiti Zavičajni muzej, Tabhansku džamiju te lokalitet Mile. Na lokalitetu će  provesti 30 min, uz prezentaciju, te čitanje Povelje Kulina bana. Degustacija domaćih proizvoda i visočke kafe organizovat će se po povratku na odmorištu.  

Grupa koja ostaje u Visokom će pod pratnjom vodiča i domaćina iz Muzeja Visoko obići Muzej i njegovu stalnu srednjevjekovnu postavku, te pogledati prezentaciju o Čajengradu. Potom slijedi obilazak Tabačke džamije i lokaliteta Mile gdje se nalaze ostaci krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva – potvrdila je za radio Q Mersiha Čabaravdić turistički animator i prevodilac voditeljica jedne od grupa koje će u petak posjetiti Visoko.

Posjeta Visokom i lokalitetima oko Visokog bit će završena u 14.00 sati, nakon čega učesnici nastavljaju putovanje prema Varešu i srednjovjekovnom gradu Bobovcu.