Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Buđenje građanske svijesti”: Osvanuli grafiti po Visokom – “Munibe lopove”

U Visokom su danas osvanuli na različitim lokacijama grafiti ispisani crnim slovima, na kojima autor u dvije riječi ukazuje na poštenje načelnika općine Visoko. U prvi mah pomislili smo da se radi o još jednoj akciji visočkog ogranka BHF-a i da se grafiti odnose na Muniba Ušanovića, Generalnog sekretara NS BiH, međutim prema dojavi na koju smo i reagovali jedan od grafita se nalazio i na parkingu iza zgrade Općine. Prilikom našeg dolaska grafit je već bio uklonjen, tačnije zamrljan. Navodno prema izjavama očevidaca taj grafit pred Općinom je jasno govorio o kome se radi obzirom da je, opet navodno, pisalo “Marš u Moštre Munibe”.

Da li pojednicni po uzoru na grafite iz Sarajeva upućene bivšem premijeru Nedžadu Brankoviću žele postići isti efekat, a poznato je koliko su sarajevski grafiti uznemirili Brankovića ili se radi o običnoj zajebanciji visočke omladine koja u nedostatku bilo kakvih dešavanja u gradu zabavljaju se na način da grafitima iznose svoje mišljenje ili neko smišljeno radi protiv Muniba Alibegovića vjerovatno se nikada neće saznat. Ali ono što se zna je, da visočka SDA koja je u svojim predizbornim kuhinjama smislila podjelu na selo i grad kao trajni i uspješan recept izbornih rezultata izgleda nije predvidjela mogućnost “građanske neposlušnosti” i buđenja “građanske svijesti”.

Stoga će SDA-ovci morati početi učiti živjeti sa ovakvim neugodnostima i reakcijama mladih na život u Visokom. Možda je ovo znak da se na vrijeme počne razmišljati o nekim novčanim budžetskim sredstvima kojim bi se pospješio u ovim trenucima nikakav kulturni život mladih koji osim alkoholiziranja, drogiranja, ludovanja uz seljačku muziku, nezakonitog nošenja oružja itd .. i nemaju baš puno izbora u Visokom ili bolje rečeno u onome što je od Visokog ostalo.