Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjećanje na Aljošu Buhu i Dražena Ričla, nekadašnje članove Crvene Jabuke

Na današnji dan 1986.godine, prije 22 godine, u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice nastradali su Aljoša Buhom i Dražen Ričl, članovi popularne grupe ‘Crvena jabuka’. 

Ovaj popularni sarajevski pop bend je imao uspješnu karijeru, koja se nastavila i kasnije, ali istinski šarm i popularnost ‘Jabuka’ je u svojoj osnovnoj postavi, koja je u sebi nosila duh ‘sarajevske škole popa’. Mladi Zenice, gdje je odrastao i završio osnovnu i srednju školu Aljoša Buha, su u znak sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina prošle godine postavili spomen ploču na zgradi u kojoj je Buha živio sa svojom porodicom, do kobnog 18. septembra 1986. godine kada je poginuo u saobraćajnoj nezgodi kod Jablanice. Danas su oni koji se sjećaju Aljoše položili cvijeće na grob na gradskom groblju Crkvice.

 

Aljoša Buha bio je umjetnička duša, izuzetan muzičar, talentirani pjesnik i dobar prevodilac. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, odlično je govorio engleski, ali i slovenački jezik, sa kojeg je prevodio na srpsko-hrvatski. Na slovenačkom je pisao pjesme, a pjesma ”Zarjavele trobente”, koju je napravio sa Adamom Subašićem iz grupe ‘Kongres’, i dan – danas je hit na mnogim radio stanicama. (Zeda)