Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Prezentiran nacrt strategije omladinske politike za period 2009.-2014. godine

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona prezentirali su danas Nacrt strategije omladinske politike na području ZDK za period od 2009. do 2014. godine.

Ministrica Zdenka Merdžan, pomoćnik ministra obrazovanja Esad Delibašić i članica Komisije za izradu strategije Dženita Hrgić rekli su da se radi o prvom dokumentu ovakve vrste u Federaciji BiH.

“Strategija je dokument kojim se daje ocjena stanja društvenog položaja mladih u 11 različitih oblasti života na teritoriji kantona i donosi plan omladinske politike u narednih pet godina. Sadrži 92 konkretne i obavezujuće mjere koje u tom periodu trebaju realizovati državni organi uprave”, kaže ministrica Merdžan.

Neki od ciljeva strategije su: unapređenje zakonodavstva koje se odnosi na potrebe mladih, definiranje zadataka i obaveza svih nadležnih resora u kantonu, uključivanje što većeg broja mladih u procese odlučivanja, njihovo poticanje na javno djelovanje, poboljšanje kvaliteta života mladih, te stvaranje uvjeta za njihovu društvenu i kulturnu afirmaciju.

Između ostalog, strategijom će se pokušati suzbiti konstantan odlazak mladih iz općina ovog kantona.

Nacrt Strategije omladinske politike na području ZDK-a u periodu 2009.- 2014. godine, uskoro će se naći pred poslanicima Skupštine ZDK-a, nakon čega je predviđena javna rasprava u 12 općina, te na kraju izrada prijedloga strategije.

(Fena)