Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vedran Peršić predstavnicima Svjetske banke, američke administracije i akreditovanih diplomatskih misija u Washingtonu: U BiH politika na prvom mjestu, ali ona ne može nahraniti građane

Bosna i Hercegovina se večeras u 19 sati predstavila predstavnicima Svjetske banke, američke administracije i akreditovanih diplomatskih misija u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država tokom događaja koji je dodatno upotpunilo troje mladih bh. pijanista.  U sjedištu Svjetske banke, diplomati i finansijski stručnjaci imaju  priliku da pogledaju promotivne filmove o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, kao i o privrednim potencijalima, a čuti će iz prve ruku koje su to prepreke za poslovanje u BiH, ali i prilike sa potencijalne strane investitore.

“Kao predstavnik poslovnog sistema koji okuplja firme ASA-e i Preventa, a koji je u Bosni i Hercegovini drugi po prihodu i treći po izvozu biću jedan od govornika. Reći ću da je politika na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini, ali da ona ne može nahraniti njene građane.

Ciljevi naše Grupacije su transparentni. Želimo proširiti svoje poslovanje što znači otvaranje radnih mjesta i povećanja životnog standarda, a to su oni isti ciljevi koje ističu i političari kao svoje, a naročito kada su u predizbornoj kampanji.

Poslodavci u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme zagovaraju rasterećenje privrede, te veća ulaganja u razvojne projekte, praćeno neophodnim reformama. Naša vlada treba viziju daljeg ekonomskog razvoja. Bosna i Hercegovina treba svog ‘keltskog tigra’.

Poljoprivreda i stočarstvo, turizam i energetski sektor, uz automobilsku industriju, predstavljaju potencijalna područja za strane ulagače, ali nude i smjer daljeg razvoja bh. ekonomije. Neophodno je pojednostaviti proceduru za pokretanje poslovanja, a Bosna i Hercegovine je na 116. mjestu prema nedavnom izvještaju Svjetske banke. Nadalje, potrebno je izgraditi infrastrukturu koja će ubrzati dolazak stranih investitora.

Domaći privatni poslovni sistemi trebaju se aktivno uključe u rješavanje aktuelnih ekonomskih pitanja i da doprinesu prevazilaženju posljedica globalne krize.

Izgradnja povoljnog ekonomskog okruženja u Bosni i Hercegovini opći je interes svih građana jer će dovesti do povećanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a naša Grupacija želi dati značajan doprinos svojom ekspertizom, idejama, pozitivnom energijom i poslovnim vezama. Kao pokretačka snaga bh. ekonomije želimo dati svoj doprinos izgradnji cjelokupnog društva.

Vjetrovi koji pušu Bosnom i Hercegovinom nose šansu koja je 30% veća od prosjećne mogućnosti Evropske unije, a najveća je na Balkanu. Bosna i Hercegovina koristi potencijale svojih rijeka kroz izgrađene hidrocentrale, ali njihova iskorištenost je nešto manja od 40%.

Veliki broj rijeka, povoljna klima i obradive površine bez upotrebe hemijskih dodataka nude idealne uslove za razvoj poljoprivrede i stočarstva. Te iste rijeke nude mogućnosti raftinga, a neistražene planine su izazov za strastvene planinare, dok svetišta i vjerski objekti svih vodećih konfesija nude utočište vjernicima iz cijelog svijeta”.