Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Neobičan epilog nakon Brčkog: “Krivi” su sudije i novinari, a kažnjena Bosna-Prevent!

Rukometaši Bosne-Prevent nakon sramotnog poraza od Lokomotive, dočekuju Gradačac u drugom kolu Premijer lige, ali se još vuku „repovi“ od utakmice u Brčkom. Naime, Disciplinska komisija RSBIH je izrekla kazne zbog dešavanja nakon pomenute utakmice u kojoj su članovi Bosne-Prevent ušli su sukob sa sudijskim parom Primorac-Sušić koji je prema opštem mišljenju loše sudio utakmicu i oštetio Bosnu.

Tako će Bosna-Prevent u kasu Saveza morati da uplati 1.150 KM, sportski direktor Mirza Handžić je kažnjen sa dva mjeseca zabrane obavljanja dužnosti u rukometnom sportu, član Uprave i službeni predstavnik na toj utakmici Almedin Babić je kažnjen sa mjesec dana zabrane obavljanja dužnosti u rukometu, a igrač Muhamed Mustafić je kažnjen sa dvije utakmice zabrane igranja. Interesantno je međutim, da se Bosna-Prevent nije i neće žaliti na ovu odluku.

Još interesantnije je da ovaj sudijski par, prema svemu sudeći, neće snositi posljedice za svoje odluke i postupke, a da se ni na to Bosna neće žaliti, nego će samo, i to tek u zimskoj pauzi kada za to bude imala pravo, tražiti izuzeće ovog sudijskog para sa utakmica Bosne-Prevent.

Postavlja se samim tim i logično pitanje preuzimanja krivice za debakl u Brčkom. Prvo su krive sudije koje, ispostavlja se, za tu „krivicu“ neće snositi nikakve posljedice. Nakon toga su „krivi“ i novinari koji su se kritički osvrnuli na utakmicu i to sasvim opravdano, jer je poraz bez obzira na sve sramotan i kao takav će ostati upamćen, ali će takođe ostati upamćeno i sramotno ponašanje članova kluba nakon utakmice. E, upravo tu vjerovatno treba tražiti srž problema RK Bosna-Prevent, u ponašanju na terenu u toku utakmice i van terena, prije i poslije utakmice.

Porazi i sudijske nepravde su sastavni dio sporta, posebno u našoj državi, novinarske kritike takođe, pa se ozbiljan, evropski klub kakav Bosna-Prevent nastoji biti, mora dostojanstveno nositi s tim i stojički podnijeti sve. Bosna je pokazala da ovom trenutku nije spremna za to, pa čak ni za novinarsku kritiku nakon poraza. Neka onda bude da su u „slučaju Brčko“ krive samo sudije, a nakon njih i novinari, u nadi da će i samokritika jednog dana „stanovati“ u svlačionici Bosne!