Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ponovo primitivizam u Visokom koji salje “odličnu” sliku grada ostatku zemlje

Nepoznati počinioci su u noći između 13. i 14. septembra obili vrata i provalili u hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom. Po riječima paroha kakanjskog jereja Marka Maleša, koji opslužuje i visočku parohiju, u hramu je ispreturan inventar, ali ništa nije odneseno, jer su
sklonjene ikone i druge vrednije stvari zbog čestih provala u crkvu.

Provala je primijećena 14. septembra prilikom redovnog obilaska hrama jednog od parohijana, a o svemu je obaviještena policija koja je izvršila uviđaj. Ovo je drugi atak na hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom u posljednjih mjesec dana. Nepoznati počinioci obili su u noći između 21. i 22. augusta svjećarnicu koja je izgrađena uz hram i odnijeli manju sumu novca u kovanicama.

Otac Maleš istakao je da je ovo samo jedan u nizu svakodnevnih incidenata čija je meta pravoslavni hram u Visokom, od razbijanja kamenjem stakala i crepova na crkvi i drugim objektima u porti pa sve do krađa te dodao da policija nije obaviještena o svim nego samo o nekim od ovih slučajeva, jer su oni svakodnevni.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koji je kao nacionalni spomenik pod zaštitom države, sagrađen je 1857., a obnovljen 1998., saopćeno je iz Mitropolije dabrobosanske.

(Fena)