Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ima li dovoljno interesa da Okolište postane Arheološki park?

 

Povodom 120 godina postojanja Glasnika Zemaljskog muzej u Sarajevu, danas je upriličena svečana promocija ovog jubilarnog broja. Među zanimljivim sadržajima, u ovom izdanju našao se i tekst o arheloškom lokalitetu  Okolište pored Visokog, za kojeg je utvrđena starost pronađenog naselja od oko 6000 godina, te je isti proglašen nacionalnim spomenikom.

 

U razgovoru za Radio Q kustosica Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Zilka Kujundžić Vejzagić naglasila je važnost ovog lokaliteta u daljoj arheološkoj budućnosti BiH i novih generacija arheologa – istraživača.

 

„ Projekat istraživanja lokaliteta Okolišta je završen, ali ovo je zapravo tek načinjanje ovog značajnog nalazišta. Ovdje je istraživana samo butmirska kultura, samo smo malo išli dublje jer cijela lokacija ima 4,5 metara kulturnih slojeva. Tu je starčeva, kakanjska kultura pa do butmirske kulture mlađeg neolita, i ovo je lokalitet koji se može kopati narednih 50 godina.“ – izjavila je za Radio Q kustosica Kujundžić Vejzagić te istakla svoje nade da će Okolište jednog dana biti univerzitetski lokalitet na kome bi studenti mogli vidjeti i osjetiti praktičan rad na terenu, upoređujući ga sa lokacijom Vinča kod Beograda.

U konačnici, uz konzervaciju nalaza, Okolište bi moglo postati i Arheološki park, zanimljiv turistima.

„Ovo je zaista samo pitanje vremena, ali i sredstava koje je država spremna uložiti u ovako nešto. Ako se Fakultet zainteresira da vrši istraživanja u Okolištu, uz pomoć još nekih institucija domaćih i stranih, to nije nemoguće. Ono što je važno lokalitet je zaštićen. Mi smo naše sonde vrlo profesionalno zatvorili i ništa mu se ne može dogoditi. Ono što slijedi je objavljivanje dvije monografije o projektu, čime će naučna obrada biti potpuno zadovoljena“.

Okolište je zanimljivo jer zadrži ostatke butmirske kulture  koja je u svijetu dosta poznata te je uticala i na razvoj neolitika u Europi. Preplitanjem različitih uticaja upravo je stvorena ta raznolikost prepoznatljiva za bosansku historiju – naglasila je Kujundžić Vejzagić.