Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čuvajte se ujeda insekata!


 

U posljednja 24 sata 64 pacijenta je zatražilo pomoć u odjelu Hitne pomoći JU Dom zdravlja sa poliklinikom u Visokom. Od toga su dva pacijenta upućena na dalje liječenje u kantonalnu bolnicu Zenica te jedan pacijent u KCU u Sarajevo.

Prema informacijama iz Hitne pomoći, veći broj osoba javio se zbog ujeda insekata, što je posebno aktuelno posljednjih dana, a hitnu medicinsku pomoć su tražili i hronični bolesnici i astmatičari. Ljekari preporučuju oprez u prirodi zbog povećanog broja ujeda insekata.

 

Danas se  očekuje  blagi pad vrojednosti indeksa ultraljubičastog zračenja (UV-indeks) na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, gdje će iznositi od 3-5 (umjerena vrijednost UV-indeksa). U ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine vrijednosti UV indeksa će se zadržati na nivou prethodnih dana, iznositi će 6 do 7, što se tretira kao visoka vrijednost(sunčane naočale, šešir sa širokim obodom, zaštitna krema, odjeća dugih rukava).

 

 

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Usljed sparnog vremena, hronični bolesnici i meteoropati u poslijepodnevnim satima mogli bi osjećati tegobe, stoga trebaju umanjiti aktivnosti.