Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada Ze-do kantona najoštrije osudila ekološki incident na rijeci Bosni

 

Danas je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević organizovao sastanak radi utvrđivanja svih činjenica vezanih za ekološki incident na rijeci Bosni koji se dogodio tokom proteklog vikenda. Kako je već poznato, u rijeku Bosnu su tokom vikenda ispuštene veće količine materije zasad još neutvrđenog porijekla, koja je izazvala drastično zagađivanje vode i pomor ribe. Na ovom sastanku, kome su prisustvovali i resorni ministri, zatim predstavnici MUP-a, Kantonalne uprave Civilne zaštite i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove razmijenjene su informacije o trenutnom stanju i aktivnostima koje su dosad poduzete kao i onom što će se poduzeti u narednom periodu.

 

Iako je ova oblast u nadleštvu federalnog nivoa vlasti,  inspektori  kantonalnog MUP-a, zatim inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite te dežurni kanotnalni tužilac brzo su reagovali i obavili poslove iz svog domena.Uzorci vode odmah su dati na ispitivanje, a izvršen je i uviđaj u krugu firmi koje se nalaze u sklopu stare Željezare, kako bi se utvrdilo koji privredni subjekat je odgovoran za ovaj incident.

 

S obzirom na činjenicu da inspektorima nije bio dozvoljen uviđaj u cjelosti u pojedinim firmama, to je na sastanku koji je danas održan u sjedištu Kantona zaključeno da se po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u rijeku Bosnu, preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću,  mora strogo kazniti. Uz to, zaključeno je da se moraju pooštriti mjere u izdavanju vodnih dozvola od strane Federacije BiH, a također će se zahtijevati i veća prisutnost na teritoriji našeg Kantona federalnih vodnih i okolišnih inspektora čija je ovo nadležnost.

 

Na kraju,  istaknuto je da Vlada Ze-do kantona najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i traži stroge mjere protiv svih onih koji su izazvali ovu ekološku nesreću, ali i sve druge koje bi mogle eventualno nastati na području ovog Kantona od strane neodgovornih firmi i pojedinaca.

 

Press služba ZDK